NAJMEKŠI KROSANI: U slatkoj i slanoj verziji
27.05.2024.
13:57
POTPUNO mekani i neodoljivi kroasani.
Verni obožavaoci kroasana će biti oduševljeni ovim receptom koji možete praviti u slatkoj i slanoj verziji. Verujte da se svako oduševi ko ih proba.
Potrebno je:
250 g brašna
160 g putera
125 ml mleka
50g šećera
1 jaje
1/2 kafene kašičice soli
1/2 kocke kvasca
Priprema:
Za početak rastopite šećer i kvacac u toplom mleku i ostavite da odstoji. Pomešajte brašno i so, pa pomoću viljuške izmrvite puter u brašno i potom nastavite da mesite rukom. Dodajte nadošli kvasac i zamesite blago lepljivo testo. Uvijte testo u foliju i ostavite ga u frižideru na 45 minuta. Testo je potrebo razvući u obliku trougla, presaviti pa opet razvući. Ponovo ga umotajte u foliju i ostavite da se hladi u frižideru naredna dva sata. Razvucite testo u pravougaonik. Nožem secite trouglove i pravite kroasane. Ređajte ih u pleh postavljen papirom za pečenje i ostavite ih da odmore 45 minuta na sobnoj temperaturi - za to vreme će se udvostručiti. Ugrejte rernu na 230 stepeni, umutite žumance sa malo vode i namažite kroasane, pa ih pecite 10 minuta. Onda smanjite temperaturu na 190 stepeni i pecite još pet minuta, da dobiju zlatnosmeđu boju.
(Trpeza)