Izvor:Foto: D.Milovanović

Koje banane su NAJBOLJE, a koje treba IZBEGAVATI?

Izvor: Nportal

27.05.2024.

20:14

U ZAVISNOSTI od zrelosti, banana različito deluje na organizam.

Neki ljudi više vole zrele mekane banane, dok drugi radije jedu zelenije.

Zrele, pomalo zelenkaste banane, i one prezrele sa tamnim flekama, različito deluju na organizam. 

Nutricionista objašnjava koje su najzdravije za jelo.

BloombergAdria.com

Prezrele banane sa tamnim flekama

Što je banana tamnija, odnosno ima više tamnih tačkica, to je bogatija B i C vitaminima, sadrži kalijim i antioksidante. Ona se lakše vari. Potpuno smeđe banane su prepune antioksidanata. Takve banane su u osnovi pune šećera koji je nastao od skroba. Slađe su, zbog čega ih mnogi ljudi koriste u pripremi kolača.

Zelene banane

Zelenkaste i tvrđe banane bogate su probiotičkim bakterijama koje dobro deluju na zdravlje debelog creva. One sadrže manje šećera od potpuno zrelih banana i više skroba. Upravo skrob je odgovoran za duži osećaj sitosti. Istraživanja sugerišu da nedovoljno zrele banane imaju 80 do 90 posto ugljenih hidrata koji se, kako banane sazrevaju, menjaju u slobodne šećere. Zato je bolje da ljudi koji pate od povišenog šećera i dijabetesa jedu manje zrele banane, kaže britanska nutricionistkinja Rijanon Lambert za „Dejli mejl“. Dodaje da zelene banane sadrže rezistentni skrob koji ljudi ne mogu da svare i kojim se hrane bakterije. Kako banana postaje zrelija tak skrob se menja u jednostavni šećer i lakše se vari.

Žute banane

Zrele banane se lakše vare i bolja su opcija za ljude koji imaju problem s opstipacijom, a sve vrste su bogate kalijumom. Kada je reč o konzumiranju banana i uticaju na zdravlje, jedino treba da budu oprezni ljudi koji imaju povišen šećer u krvi i dijabetes, kaže nutricionistkinja.

(NajŽena)