Izvor:Printskrin/Jutjub/Capital L9

DOŽIVEO TRAGEDIJU: Preminuli glumac se borio za NJEN život

Izvor: Nportal

05.06.2024.

10:31

VEST o smrti legendarnog glumca, potresla je region.

Glumac Haris Burina (61) umro je noćas u Zenici na odeljenju urgentnog bloka Kantonalne bolnice Zenica.

Prema navođenju Klix.ba glumcu je ranije potvrđen karcinom.

Haris Burina rođen je 2. februara 1963. u Zenici. On je 1982. godine upisao se Akademiju scenskih umetnosti u Sarajevu, Odsek za glumu, kao deo druge generacije.

BloombergAdria.com

 

Život mu nije bio nimalo lak, prvo mu je preminuo otac, a onda se borio za majčin život:

- Tek kada sam izgubio majku, shvatio sam šta su stariji mislili pod izrekom: “Kada izgubiš majku, tek si onda siroče.” I to je zaista tako. Naravno, srećan sam da je, opet nekako po tom narodnom, išlo sve po redu, ali moram priznati da roditelj nikada nije star kada odlazi - rekao je Haris.

- Učinili smo sve da je podignemo na noge, ali eto, sudbina je htela da se dalje nije moglo. Srećan sam da je preselila bez velike patnje s obzirom na to da sam veliku patnju imao s ocem. Uloga majke u životu svakog čoveka je ogromna i presrećan sam što sam imao ženu pored sebe koja me je učila moralu, životu. Slobodno mogu da kažem da sam glumac, umetnik ili dobar čovek samo zato što je njen odgoj bio takav – dodao je tom prilikom.

Ostvario je niz uloga koje su formirale bogatu glumačku istoriju. Dobijao je i pozorišne uloge, ali najviše je ostao zapamćen po likovima iz serija i filmova. Mogli smo ga videti u televizijskim formatima kao što su "Audicija", "Tetovirano pozorište", "Otac na službenom putu", "Kuduz", "Lud, zbunjen, normalan"...

Kako se pisalo, nekoliko godina je živeo u Francuskoj, osnovao je pozorište "La Fenêtre" ("Prozor"), u kojem je nastala i njegova predstava "Ptice Sarajeva". Kada se vratio u Bosnu i Hercegovinu, radio je u pozorištu, televiziji, snimao je filmove. 

(Zenica.blog)