Izvor:Foto: Profimedia

RHMZ UPOZORENJE: Upaljeni svi ALARMI

Izvor: Nportal

07.06.2024.

11:07

U SRBIJI je počeo toplotni talas. Temperatura u Beogradu jutros u 8 sati dostigla je čak 26. podeok. Danima će biti preko 30 stepeni, zbog čega su popaljeni svi mogući alarmi upozorenja, a lekari su uveliko u pripravnosti. Ipak, meteorolog amater Marko Čubrilo najavio je da se sredinom sledeće nedelje očekuje prvo osveženje, ali ne zadugo.

Kako je najavio Marko Čubrilo na svom Fejsbuku, narednih dana biće sve toplije, dok su za vikend moguće ređe nestabilnosti. On navodi da će od nedelje biti toplo i sparno, dok se sredinom sedmice očekuje osveženje uz nestabilno vreme.

- U petak pretežno sunčano i toplije uz slab vetar, samo retko u planinskim predelima popodne može biti izolovanih pljuskova. Dnevni maksimum od +24 do +31 stepen Celzijusa. Za vikend pretežno sunčano i još toplije uza maksimume koji će se kretati od +26 do +33 stepena Celzijusa, dok lokalno mogu biti i oko +35 stepeni Celzijusa. Vetar će biti slab. Zbog održavanja prostranog ciklona nad severozapadom Evrope zapadnije od Alpa strujaće osetno svežiji vazduh i deo te vlažne vazdušne mase će preći Alpe i zapadnim, severnim i ređe središnjim delovima regiona donositi izolovane ali jake grmljavinske pljuskove i gde za kratko vreme može uz vrlo obilnu kišu biti i pojave tuče/leda - najavljuje Čubrilo.

Od utorka olujni vetar, grmljavina i pljuskovi

Početkom nedelje, prema njegovoj prognozi, biće toplo ali nestabilno vreme uz povremenu pojavu grmljavinskih pljuskova koji bi trebalo da budu češći oko utorka.

- Vetar će biti slab osim u zoni pljuskova kada će na kratko biti jak olujan. Dnevni maksimum od +23 do +35 stepeni Celzijusa. Sredinom sledeće nedelje bi uz čestu pojavu pljuskova i lokalnih nepogoda moglo i osvežiti uz maksimume od +13 do +23 stepena Celzijusa - naveo je.

Od sledeće nedelje ponovo pakleno?

Čubrilo navodi da trenutno deluje kao da bi već od 16. juna ponovo trebalo da bude toplije od proseka.

- Narednih dana sve toplije ali uz postepenu destabilizaciju atmosfere, te bi moglo biti i lokalne pojave snažnih grmljavinskih pljuskova i oluja, posebno od nedelje - napisao je on.

Zbog toplotnog talasa popaljeni svi alarmi

Nedelja će biti najtopliji dan ove sedmice, a prognozirana je temperatura od čak 36 stepeni!

Zbog toga, RHMZ je upalio žuti meteoalarm, dok je Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" upozorio da su temperature u danima pred nama "veoma opasne" i takođe izdao upozorenje i savete kako da se ponašamo. Osim toga, cela Srbija se crveni kada je u pitanju upozorenje na visok nivo UV zračenja, odnosno visok UV idneks.

Prema zvaničnoj prognozi RHMZ, do kraja sedmice u Srbiji će biti pretežno sunčano i sve toplije, ponegde uz malu ili umerenu oblačnost. Kako najavljuju, maksimalne temperature danas biće od 29 do 31 stepen Celzijusa. U petak i subotu temperature će se kretati od 30 do 33 stepeni, dok će u nedelju i ponedeljak biti najtoplije sa temperaturama od 32 do čak 36 stepeni Celzijusa!

Tropske noći u gradovima

RHMZ je upozorio da nas u urbanim sredinama čekaju tropske noći, naročito od vikenda.

Ipak, u prvom delu naredne sedmice na severu Srbije doći će do manjeg pada temperature, dok će se u južnim i centralnim delovima zemlje zadržati veoma toplo. Pojava pljuskova i grmljavina biće veoma retka, dodaje RHMZ.

Upaljen meteoalarm zbog visokih temperatura, na istoku opasno vreme
Danas i sutra je u celoj Srbiji uključen žuti meteoalarm zbog visokih temperatura. Ipak, u nedelju će u istočnoj Srbiji na snazi biti narandžasto upozorenje zbog temperature, što znači da će vreme biti opasno.

Kako stoji na zvaničnom sajtu RHMZ, za nedelju su na istoku prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Batut upalio alarm zbog toplotnog talasa

Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" takođe je izdao upozorenje zbog visokih temperatura koje slede, a zbog kojih može doći do toplotnog talasa. Toplotni talas je meteorološka pojava koju karakterišu povišene temperature sa vrednostima iznad 30 stepena u trajanju od tri i više uzastopnih dana. Zbog visokih temperatura koje nas čekaju u narednim danima, Batut ih je svrstao u kategoriju "veoma opasne" i "opasne pojave" i izdao uputstva za ponašanje, kako ne bi došlo do potencijalnog toplotnog udara.

Temperatura najavljena za 9. i 10. jun biće u kategoriji "veoma opasne pojave" na teritoriji:

  • Pomoravskog
  • Rasinskog
  • Nišavskog
  • Borskog
  • Zaječarskog
  • Jablaničkog okruga

Dok će u periodu od 10. do 13. juna biti u kategoriji "opasne pojave" u delovima:

  • Severne
  • Zapadne
  • Centralne
  • Istočne Srbije

(Blic)