Izvor:Foto: N. Fifić, Vikipedija/Javno vlasništvo

PREŠAO ALBANIJU PEŠKE Deda Marine Abramović je bio patrijarh

Izvor: Nportal

21.06.2024.

16:08

PREGAZIO Albaniju peške u Prvom svetskom ratu.

Konceptualna umetnica našeg porekla, Marina Abramović, rođena je u porodici crnogorskih partizana Vojina i Danice Abramović.

Marinin otac je radio za državnu bezbednost, a majka je šezdesetih godina bila direktorka Muzeja revolucije u Beogradu.

Ono što malo ko zna jeste to da je stric njene majke, Petar Rosić, Marinin deda-stric, bio na čelu Srpske Pravoslavne Crkve od 1930. do 1937. godine kao patrijarh srpski Varnava i koji je za vreme Prvog svetskog rata sa vojskom prešao Albaniju peške.

BloombergAdria.com

Inače, Marina već decenijama živi u NJujorku, a od 2016. godine je u ljubavi sa američkim producentom i biznismenom Todom Ekertom sa kojim je 2019. godine boravila u Beogradu.

U vezi sa 21 godinu mlađim muškarcem

Marina je svojevremeno pričala o privatnom životu. ‒ Lišila sam sebe dece i porodice. Živela sam ceo život kao nomad. Moji studenti su bili moja deca. U poslednje tri godine sam srećna s Todom, koji ima sličan način života. Vidimo se povremeno u hotelu - rekla je Marina 2019. godine.

BloombergAdria.com

Inače, Tod je mlađi od nje 21 godinu, ali to im nikada nije predstavljalo prepreku za skladnu vezu. Marina Abramović iza sebe ima dva braka i oba su trajala po četiri godine.

(Blic)