Izvor:Foto: Profimedia

BOLNO PRIZNANJE MAJKE: Pomogla sam mom sinu (7) da umre

Izvor: Nportal

04.07.2024.

09:24

ANTONIJA Kuper iz Oksforda priznala je da je pre više od 40 godina pomogla svom sedmogodišnjem sina Hamiši da okonča život, dajući mu veliku dozu morfijuma kako bi ga oslobodila patnje. Ovo priznanje dala je kako bi podržala napore za promenu zakona o potpomognutom umiranju u Velikoj Britaniji.

Hamiši je s pet godina dijagnostifikovan neuroblastom, redak oblik raka koji uglavnom pogađa decu. Lekari su mu davali samo tri meseca života, ali posle 16 meseci intenzivnog lečenja u bolnici Great Ormond Street, njegov život je produžen, ali uz velike bolove.

- Na Hamišinu posljednju noć, kada je rekao da ga jako boli, pitala sam ga: 'Želiš li da ti uklonim bol?', a on je rekao: 'Da, molim te, mama' - izjavila je 77-godišnja Kuper za Bi Bi Si Radio Oksford. - I kroz njegov kateter dala sam mu veliku dozu morfijuma koja je tiho okončala njegov život.

Kuper je svesna pravnih posledica svog priznanja. - Ako dođu 43 godine nakon što sam dopustila Hamiši da mirno umre, moraću da se suočim sa posledicama. Ali moraće da budu brzi, jer i ja umirem - rekla je.

BloombergAdria.com

 

Kuper, koja je trenutno i sama smrtno bolesna, odlučila je da iznese ovo priznanje kako bi pomogla u borbi za legalizaciju potpomognutog umiranja. U Engleskoj je pomaganje nekome da umre još ilegalno, ali političari poput Keira Starmera i Rišija Sunaka obećali su da će ovo pitanje staviti na dnevni red parlamenta.

Godine 2015. zastupnici su odbili predlog za legalizaciju potpomognutog umiranja s 330 glasova protiv i 118 za. No, podrška za ovu promenu značajno je porasla u javnosti, s istraživanjima koja pokazuju da 75% građana podržava legalizaciju potpomognutog umiranja. - Ne radimo to našim kućnim ljubimcima. Zašto bismo to radili ljudima? - rekla je Kuper, objašnjavajući kako joj je vlastita dijagnoza dodatno učvrstila stavove o potpomognutom umiranju.

Poznata televizijska ličnost Ester Rantzen prošle je godine ponovno podstakla raspravu o potpomognutom umiranju, otkrivši da razmišlja o putovanju u Dignitas u Cirihu nakon što joj je dijagnostifikovan četvrti stadijum raka pluća. - Znam da palijativna nega može biti predivna u ovoj zemlji, ali ne može jamčiti dostojanstvenu, bezbolnu smrt kakvu mi smrtno bolesni pacijenti svi želimo - izjavila je Rantzen.