Izvor:Foto: P. Milošević

PROMENA U SAOBRAĆAJU U BEOGRADU: Ovo je spisak novih pravila

Izvor: Nportal

06.07.2024.

10:02

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić objavio je da je JP Putevi Srbije završilo zamenu saobraćajne signalizacije na bivšem auto-putu kroz Beograd.

Ovaj put je sada obeležen u skladu sa novom kategorizacijom puta, pošto je na osnovu Uredbe Vlade Srbije postao moto-put.

- Uredbom o kategorizaciji državnih puteva definisana je nova kategorija državnih puteva IM reda - motoputevi koji su poznatiji kao "brze saobraćajnice". Shodno prethodno navedenoj Uredbi, državni put, petlja Beograd – petlja "Mostar" - petlja Bubanj Potok, kategorisan je kao državni put IM reda - M11.

Državni put IM reda M11 dug je 30,014 km i na njegovoj trasi postoji 14 denivelisanih ukrštaja (petlji) sa ostalim opštinskim putevima i ulicama. Za svaki smer kretanja postoje po dve saobraćajne trake. Za svaki smer postoji i zaustavna traka, kojom nije dozvoljeno kretanje vozila, sem vozila hitne službe, vozila policije i vojske pod pratnjom.

BloombergAdria.com

 

Maksimalno dozvoljena brzina na državnom putu kroz Beograd M11 iznosi 100 km na sat, a na pojedinim deonicama predmetnog puta, a u zavisnosti od saobraćajnih uslova predviđena je manja.

Na pojedinim deonicama, a u zavisnosti od saobraćajnih mogućnosti, zaustavna traka je pretvorena u voznu traku za sva vozila. Ove izmene su jasno označene saobraćajnim oznakama na kolovozu.

Zaustavnu traku, kao voznu, moguće je koristiti na sledećim deonicama:

- petlja Bežanijska kosa - petlja Tošin Bunar, petlja Tošin Bunar - petlja Geneks

- petlja Geneks - petlja Arena, petlja Arena - petlja Sava Centar

- petlja Autokomanda - petlja Dušanovac

- petlja Dušanovac - petlja Medaković u smeru ka Nišu

Kao i na deonicama:

- petlja Autokomanda - petlja Hitna Pomoć

- petlja Sava Centar -petlja Arena

- petlja Arena - petlja Geneks

- petlja Geneks - petlja Tošin Bunar

- petlja Tošin Bunar - petlja Bežanijska kosa u smeru ka Šidu

Ukupno je zamenjeno 318 saobraćajnih znakova i 25 tabli različitih dimenzija. Saobraćajni institut CIP, na moj zahtev, uradio je projekat postavljanja zaštitnih ograda od buke na moto-putu M11 kroz Beograd.

Očekujem da tokom jeseni budu raspisani tenderi za postavljanje zaštitnih ograda od buke prvo na Novom Beogradu na delu moto-puta koji prolazi pored blokova 22, 23, 24, 28, 29 i 39, a potom i na drugim delovima puta M11 gde se uz put nalaze stambene zgrade", objavio je Vesić.