Izvor:Foto: Jutjub printskrin/Movieclips/Universal Pictures All-Access, Milena Anđela, Profimedia

AMERIČKI GANGSTER Drogu švercovao u kovčezima mrtvih vojnika

Izvor: Nportal

08.07.2024.

12:11

FRENK Lukas, narkobos iz Harlema čiji su život i dela poslužili kao inspiracija za film „Američki gangster”, bio je poznat po tome što je izbacivao posrednike u trgovini drogom i kupovao heroin direktno od svog izvora u takozvanom Zlatnom trouglu u jugoistočnoj Aziji

Zlatni trougao je ime za planinsku oblast koja se prostiže kroz severoistični Mjanmar, severozapadni Tajland i severni Laos. Većina svetskog heroina dolazila je upravo iz Zlatnog trougla do početka 21. veka kada je proizvodnja opijuma u ​​Avganistanu porasla

Frenk Lukas se hvalio da je švercovao heroin koristeći kovčege mrtvih američkih vojnika, kao što je prikazano u filmu "Američki gangster" iz 2007. godine. Ipak, ovu tvrdnju naknadno je demantovao njegov saradnik iz jugoistočne Azije Lesli Ajk Atkinson.

Počeci Frenka Lukasa

Lukas je rođen i odrastao u Severnoj Karolini, a kako je sam priznao okidač da počne da se bavi kriminalom bilo je ubistvo njegovog 12-godišnjeg rođaka od strane Kju Kluks Klana, jer je navodno koketno gledao belu ženu. 

Nakon toga Lukas odlazi u NJujork gde ubrzo upoznaje lokalnog gangstera Bampija DŽonsona, koji mu daje zaštitu i zapošljava ga kao svog vozača. Navodno je za DŽonsona radio sve do njegove smrti, nekih petnaestak godina, ali udovica ganstera tvrdila je da je veći deo Lukasove priče zapravo izmišljen te da je pričao o životu drugog sitnog kriminalca.

Nakon DŽonsonove smrti, Lukas je putovao unaokolo i došao do spoznaje da će, da bi bio uspešan, morati da razbije monopol koji je mafija držala u NJujorku. Tokom šezdesetih i sedamdesetih probijao u kriminalnoj hijerarhiji Harlema i postao veliki trgovac drogom poznat po nabavkama velikih količina jakog heroina. Drogu je preko bivšeg narednika američke vojske Leslija Ajka Atkinsona sa Tajlanda prevozio u SAD.

BloombergAdria.com

 

Kada je intervjuisan za članak njujorškog magazina objavljen 2000. godine, Lukas je negirao da je drogu stavio među leševe američkih vojnika. Umesto toga, kako kaže, odleteo je sa stolarom iz Severne Karoline u Bangkok gde je pravio replike kovčega.

- Ko će, dođavola, da gleda u kovčeg mrtvog vojnika? Dali smo mu (stolaru) da napravi 28 kopija kovčega sa lažnim dnom, dovoljnom velikim da se u njega ubaci šest do osam kilograma droge - priznao je svojevremeno Lukas.

Međutim, Atkinson, koga je Administracija za borbu protiv droge (DEA) prozvala „narednik Smak“, tvrdio je da je drogu slao u nameštaju, a ne u sanducima. Koji god metod da je koristio, Lukas je prokrijumčario drogu u Sjedinjene Države uz direktnu vezu iz Azije.

Lukas je rekao da je zarađivao milion dolara dnevno od prodaje droge u 116. ulici, iako je kasnije otkriveno da je to bila preuveličana cifra. Federalni sudija Sterling DŽonson, koji je bio specijalni tužilac za narkotike u gradu NJujorku u vreme Lukasovih zločina, nazvao je Lukasovu organizaciju „jednom od najnečuvenijih međunarodnih bandi za krijumčarenje droge ikada", a za samog Lukasa je rekao da je "inovator koji je imao sopstvene veze van SAD, a zatim sam prodao narkotike na ulici“.

Lukas je verovao samo rođacima i bliskim prijateljima iz Severne Karoline te je njih zadužio da se bave njegovim operacijama sa heroinom. Smatrao je da je manje verovatno da će ga oni krasti i biti u iskušenju od poroka u velikom gradu. Izjavio je da je njegov heroin, "Blue magic", bio 98–100% čist kada je isporučen sa Tajlanda.

Od droge je navodno zaradio oko 52 miliona dolara, koje je čuvao u bankama na Kajmanskim ostrvima. Kako je sam priznao, ovoj cifri treba dodati još oko tonu droge u svakom trenutku, sa potencijalnom zaradom od više od 300.000 dolara po kilogramu.

Ovoliko profit mu je omogućio da kupuje imovinu širom zemlje, uključujući poslovne zgrade u Detroitu i stanove u Los Anđelesu i Majamiju. Takođe je kupio ranč od nekoliko hiljada hektara u Severnoj Karolini na kome je držao 300 grla goveda crnog angusa, uključujući i priplodnog bika vrednog 125.000 dolara.

Tokom perioda u kom je bio najmoćniji, Lukas se družio sa elitom iz sveta zabave, politike i kriminala, rekavši kasnije da je Hauarda Hjuza, jednog od najbogatijih ljudi na svetu u tom trenutku upoznao u jednom od najboljih klubova u Harlemu. Iako je posedovao nekoliko kaputa od nerca i činčila, Lukas je više voleo da se oblači ležerno i korporativno kako ne bi privukao pažnju na sebe. 

Hapšenje i pad imperije

U januaru 1975, u Lukasovu kuću NJu DŽersiju upala je racija koju je predvodilo 10 agenata iz Grupe 22 američke Uprave za borbu protiv droga i 10 detektiva njujorške policije pridruženih Birou za kontrolu organizovanog kriminala (OCCB). Zvanično, u kući je nađeno 584.683 dolara u gotovini, iako je Lukas tvrdio da su policajci koji su vršili pretres otišli ​​sa jedanaest miliona dolara koji su bili privremeno uskladišteni na njegovom tavanu.

Zahvaljujući skoro dve godine detektivskog rada "Z-tima", Frenk Lukas je 1976. osuđen na 70 godina zatvora, ali nakon što je postao doušnik i pružio dokaze koji su doveli do više od 100 dodatnih osuda u vezi sa drogom, on i njegova porodica su stavljeni u program zaštite svedoka.

Kada je uhapšen zaplenjena mu je sva imovina. 

- Imanja u Čikagu, Detroitu, Majamiju, Severnoj Karolini, Portoriku — uzeli su sve. Moj advokat mi je rekao da ne mogu uzeti novac na ofšor račune, a ja sam sav svoj novac imao na Kajmanskim ostrvima. Ali oni to mogu uzeti. Verujte mi na reč, ako imate nešto, sakrijte to - rekao je Lukas.

Godine 1981. njegove savezne i državne zatvorske kazne su smanjene na izdržano vreme, plus doživotni uslovni otpust. Tri godine kasnije osuđen je zbog optužbi za drogu, a pušten je iz zatvora 1991.

NJegova priča je postala osnov filma „Američki gangster” Ridlija Skota, s Denzelom Vošingtonom u ulozi Lukasa i Raselom Krouom kao Ričardom Robertsom, likom koji je u sebi ujedinio razne policajce i tužioce. Stvarni Roberts je bio tužilac koji je učestvovao u osudi Lukasa ali mu je kasnije postao advokat i prijatelj, pa čak i kum Lukasovom sinu.

Frenk Lukas je bio prisutan na snimanju filma i savetovao Vošingtona o detaljima poput načina nošenja pištolja. Film je dobio više nagrada i nominacija ali i skrenuo pažnju na neke detalje iz urbanih legendi o Lukasu, poput one da je tokom Vijetnamskog rata drogu u SAD švercovao u vojničkim šlemovima.

Pisac Ron Čepesjuk, koautor knjige o Frenku Lukasu, rekao je da nikad nije našao nikakav dokaz ili sudski zapis koji bi potkrepio tvrdnje o takozvanoj „leš vezi”. Lukas je, međutim, i 2008. tvrdio da je preneo heroin u mrtvačkom sanduku ali samo jednom.

Filmska tvrdnja da je Lukas doprineo smanjenju korupcije u policiji takođe je dovedena u pitanje, a grupa nekadašnjih agenata amričke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) podnela je tužbu tvrdeći da je film iskrivio istinu i oklevetao ih. Tužba je odbačena.

Što se tiče uloge u snabdevanju heroinom koji je ubio neke od onih koji su ga koristili, Lukas je 2007. rekao da zbog toga žali.

- Radio sam neke užasne stvari. Veoma mi je žao što sam ih radio. Zaista mi je žao - rekao je on tada za Asošiejted pres.

Poslednjih godina, Lukas je bio vezan za invalidska kolica zbog saobraćajne nesreće u kojoj je zaradio prelom nogu. Preminuo je u NJu DŽersiju 30. maja 2019. u svojoj 88. godini.