Izvor:Foto: MV

USKORO OBRT: Meteorolog otkrio kakvo nam vreme predstoji

Izvor: Nportal

08.07.2024.

16:36

Meteorolog Ivan Ristić najavljuje nove vremenske nepogode sredinom jula.

Temperatura u Srbiji je ponovo u porastu nakon superćelijske oluje koja je pogodila našu zemlju pre sedam dana. Zahvatio nas je novi tropski talas sa temperaturama iznad 30 stepeni, a od srede do kraja ove nedelje očekuju se temperature između 35 i 40 stepeni.

"Završile su se te dve kišovite nedelje. Sada počinje veoma topla nedelja, toplotni talas je krenuo. I za sada se ne vidi kraj temperaturama koje su preko 30°C. Tropske temperature, maksimalne preko 30°C. Ove nedelje će biti jedan maksimum tih temperatura. Od srede, na primer, do subote nedelje, temperatura će biti između 35°C i 39°C. Ponegde možda čak i 40°C, znači veoma toplo", rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima, sredinom jula treba obratiti pažnju na upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). To se odnosi na period od 13. do 20. jula.

"Sredinom jula treba obratiti pažnju na upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda u slučaju da bude tih nepogoda. To se dešava od 13. do 20. jula, s tim što temperatura i dalje maksimalno neće pasti ispod 30°C. Dakle, nastavlja se taj toplotni talas koji će najverovatnije nastaviti do kraja jula", navodi Ristić.

Ristić ističe da se termin mogućih novih superćelijskih oluja poklapa sa periodom kada su se dogodile razorne oluje 2023. godine. Objasnio je da je temperatura Jadrana niža nego prošle godine.

"Imali smo nepogode koje lokalno zovu višećelijske oluje. To su kumulonimbusi, ti opasni oblaci koji ispod sebe imaju taj jak vetar, jake pljuskove kiše. Superćelijske koje su bile prošle godine, desile su se u nekim datumima od 13. i 19. jula. Znači, sad se poklapa taj period kada može da dođe do tih nepogoda.

Nadam se da neće. Temperatura Severnog Jadrana, koja je jako bitna, ove godine je malo niža nego prošle godine. Prošle godine je dostigla ovo vreme već 27, 28°C. Sad je oko 25, možda 26°C. Tako da se nadamo da ćemo se izvući bez tih superćelijskih", zaključio je Ristić.