Izvor:Foto: Profimedia

VEČNA DILEMA: Mora li se zagrejati RERNA pre pečenja

Izvor: Nportal

08.07.2024.

21:10

SVI smo se barem jednom našli u situaciji da imamo želju da pripremimo neko jelo prvi put i nismo pročitali uputstva za pripremu do kraja i s razumevanjem. Šta se onda dogodi? Dočeka nas ovo: "Pre pečenja, rernu zagrejte na pola sata."

Problem nije u zagrevanju rerne, nego u tome što nam taj proces oduzima dosta vremena. Koja su pravila kod zagrevanja rerne i ostalih uređaja objasnila je stručnjakinja Lori Klajn.

- Prethodno zagrevanje je postavljanje vašeg uređaja na željenu temperaturu i čekanje da postigne željenu temperaturu. Ako ste mislili da samo treba da zagrejete rernu - to nije sasvim tačno. Bilo koji uređaj koji koristite za kuvanje hrane možda će takođe bito potrebno prethodno zagrejati kako bi se osiguralo da postigne odgovarajuću temperaturu. Prethodno zagrevanje friteze, tostera i rerne radi se iz istih razloga - rekla je Lori Klajn, kuvarica u Hamilton Beach Brands.

- Prethodno zagrevanje važno je za mnoge namirnice. Nekim je namirnicama to potrebno kako bi bile hrskave, dok druge poput kolača ili hleba trebaju toplinu kako bi reagovali i kako bi se povećao njihov volumen - objasnila je.

Ne morate prethodno da zagrevati rernu svaki put kada je koristite. To je recimo slučaj ako ne pečete, već samo podgrevate obrok.

BloombergAdria.com

 

- Nema potrebe za zagrevanjem ako samo podgrevate određenu hranu, poput pice ili ostataka, ali hrana će se zagrejati brže kada je rerna prethodno zagrejana i pre ćete moći da uživate ​​u hrani - rekla je Klajn.

Sigurnost hrane još je jedan važan razlog zašto je za neke recepte i jela potrebno prethodno zagrevanje. Uostalom, ne želite sami sebe ili još gore, svoju porodicu ili goste da otrujete hranom.

- Za meso ili živinu važno je razmišljati o sigurnosti hrane. Hrana mora da zadovolji određenu unutarnju temperaturu kako bi se sprečilo stvaranje bakterija. Niko ne želi da iskusi rezultate nepravilnog pripremanja hrane - objasnila je kuvarica.

Ako prethodno zagrejete rernu, znate da se hrana brže priprema pa će tako manje vremena provoditi u temperaturnom rasponu u kojem se bakterije brzo razvijaju.

Dakle, ako recept zahteva prethodno zagrevanje, ključno je da odvojite vreme za to. Ovo nije korak koji želite da preskočite. Iako novije i pametne rerne pokazuju kada je postignuta željena temperatura, to možda neće uvek biti sto posto tačno. Najbolje je pričekati oko 20 minuta ako želite da budete sigurni, posebno kod pripreme mesa i živine.