Izvor:Foto: Tanjug/Tara Radovanović

VREMENSKI OBRT: Evo u kojim delovima SRB se očekuju nepogode

Izvor: Nportal

09.07.2024.

21:30

I današnji dan u Srbiji protekao je u znaku sunčanog i vrelog vremena, uz temperature do 37-38°C.

Toplotni talas nastaviće se i u narednom periodu.

Maksimalna temperatura narednih dana biće od 35 do 39°C, za vikend i do 40°C.

Sve do kraja sedmice nebo nad Srbijom biće skoro potpuno vedro i bez oblaka.

Ipak, u nedelju se očekuje malo više oblaka, a na severu i zapadu očekuje se i jači razvoj oblačnosti, uz pojavu lokalnih i kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

U delovima Vojvodine može biti i kratkotrajnih grmljavinskih oluja.

I pored očekivanih pljuskova sa grmljavinom, ne očekuju se značajnije padavine, niti se očekuju na većem prostoru.

Sam početak sledeće sedmice doneće severnim i zapadnim predelima Srbije tek pad temperature za par stepeni.

Prema trenutnim prognozama, aktuelni toplotni talas nastavio bi se i tokom sledeće sedmice, uz temperature iznad 35°C, a najintenzivniji biće od 15. do 20. jula na istoku Srbije, uz temperature i do 40-41°C, a koliko bi se merilo na području Negotina i Zaječara.

U Beogradu, u Vojvodini i drugim većim urbanim sredinama narednih 10 dana očekuju se tropske noći, što znači da se minimalna temperatura neće spuštati ispod 20°C, u Beogradu ni ispod 25°C.

Prema današnjim prognozama, nema na vidiku kada se očekuje značajnije zahlađenje sa obilnim padavinama, a ovaj vreo toplotni talas očekuje se najmanje bar do 20. jula.

Kako će toplotni talas biti praćen i veoma sušnim vremenom, uz deficit padavina, preporučuje se ogroman oprez da se ne pali vatra na otvorenom, zbog opasnosti od šumskih požara i niskog rastinja.

U narednih desetak dana vrednosti UV indeksa biće ekstremno visoki, pa u periodu od 10 do 16 časova ne treba se izlagati suncu due od 10 minuta bez adekvatne zaštite.

Zbog visokih temperatura postojaće opasnost od toplotnog udara i sunčanice, pa se treba pridrižavatis svih saveta doktora i pratiti državne i nadležne službe.