Izvor:Foto: Prfimedia

Ovo NIKAKO ne radite u blizini stršljena - važni saveti

Izvor: Nportal

10.07.2024.

19:44

NJihov ubod može biti ekstremno bolno iskustvo, a reakcije na otrov mogu dovesti do ozbiljnih alergijskih reakcija, pa čak i smrti Stršljeni su fascinantni, ali mogu biti veoma opasni insekti.

 

NJihova velika gnezda često se nalaze na teško dostupnim mestima kao što su tavani, dimnjaci, pa čak i u krevetima. Ova ogromna legla mogu brojati od 400 do 1000 jedinki i izgledaju gotovo kao umetnička dela veličine lopte. Međutim, iako njihova prisutnost može izgledati zanimljivo, stršljeni su među najopasnijim insektima za ljude zbog potencijala da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

Zašto su stršljeni opasni?

Stršljeni su poznati po tome što njihovi ubodi mogu biti veoma bolni i potencijalno ozbiljni. Kada se osećaju ugroženi, stršljeni mogu reagovati agresivno, oslobađajući feromon, miris koji služi kao signal za druge stršljene. Ovo može izazvati organizovani napad, pri čemu se najčešće ujedi događaju u predelu glave, vrata i ruku. Stršljeni obeležavaju mesto uboda feromonima, što privlači druge i može dovesti do višestrukih ujeda na istom mestu.

Ko je najviše ugrožen?

Osobe koje su najugroženije su one sa alergijama na otrov insekata. Ujed stršljena može izazvati ozbiljne alergijske reakcije, uključujući anafilaktički šok, koji može brzo postati fatalan ako se ne pruži hitna medicinska pomoć. Osobe sa hroničnim bolestima, kao što su srčana ili respiratorna stanja, takođe su u velikoj opasnosti jer otrov može smanjiti krvni pritisak i izazvati gušenje zbog nedostatka kiseonika. U ruralnim područjima, gde je udaljenost do zdravstvenih ustanova velika, brza reakcija može biti presudna za preživljavanje.

Šta ne raditi kada vidite stršljena?

Ne pravite nagle pokrete: Ako naiđete na stršljene ili njihovo gnezdo, izbegavajte brze i nagle pokrete jer stršljeni su vrlo osetljivi na vibracije i mogu postati agresivni ako se osećaju ugroženi.

Ne pokušavajte sami da uklonite gnezdo: Ako pronađete gnezdo stršljena u vašem domu, nemojte pokušavati sami da ga uklonite. To može biti izuzetno opasno jer stršljeni često napadaju u velikim grupama. Umesto toga, pozovite stručnjaka za kontrolu štetočina.

Ne koristite kućne metode: Kućni lekovi i sprejovi često nisu dovoljni i mogu pogoršati situaciju. Stručnjaci imaju pravu opremu i znanje za bezbedno uklanjanje gnezda.

Ne zanemarujte simptome: Ako vas stršljen ubode i primetite ozbiljne simptome kao što su otežano disanje, oticanje lica i grla, ili vrtoglavicu, odmah potražite medicinsku pomoć.

Prvi simptomi anafilaktičkog šoka

Preosetljive osobe mogu razviti ozbiljnu alergijsku reakciju nekoliko minuta nakon uboda. Simptomi mogu uključivati koprivnjaču, grčeve u stomaku, bronhospazam, oticanje lica i grla, otežano disanje, pad krvnog pritiska, pa čak i gubitak svesti. Preporučuje se da osobe sa poznatom alergijom nose injekciju adrenalina i da se odmah obrate lekaru.

Šta raditi nakon ujeda?

Očistite ranu: Operite mesto uboda sapunom i vodom kako biste smanjili rizik od infekcije.

Primijenite hladan oblog: Hladni oblog može pomoći u smanjenju otoka i bola.

Koristite antihistaminike: Ako reakcija nije teška, antihistaminici mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Potražite hitnu pomoć ako je potrebno: U slučaju ozbiljnih simptoma, odmah se obratite lekaru.