Izvor:Foto: Profimedia

AMERIČKO ORUŽJE U NEMAČKOJ - HLADNI RAT: Peskov upozorava

Izvor: Nportal

11.07.2024.

22:08

ODLUKA SAD da razmesti oružje dugog dometa u Nemačkoj vodi ka hladnom ratu, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Krećemo se sigurnim koracima ka hladnom ratu, sve se to već dogodilo -- rekao je Peskov u razgovoru koji je vodio novinar Pavel Zarubin, a koji je objavljen na Telegram kanalu novinara, prenosi RIA Novosti.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov ocenio je ranije danas da Sjedinjene Američke Države odlukom da raspoređuju rakete dugog dometa u Nemačkoj neće naterati Rusiju da uđe u skupu trku u naoružanju.

Pentagon je u sredu saopštio da će SAD početi da raspoređuju oružje dugog dometa na teritoriji Nemačke od 2026. godine. Reč je o protivvazdušnim sistemima SM-6, krstarećim raketama Tomahavk i hipersoničnom oružju.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je danas da će Sjedinjene Američke Države raspoređivati sisteme dugog dometa u Nemačkoj na rotacionoj osnovi i napomenuo da će odluka Vašingtona "zatvoriti ozbiljan jaz u sposobnostima u Evropi".