Izvor:Foto: Shutterstock, Profimedia

PAKAO STIŽE U BEOGRAD Evo kada dostiže pik

Izvor: Nportal

16.07.2024.

12:38

DANAS će biti najtopliji dan ove godine, sa maksimalnim temperaturama od 36 do 41 stepen, a sutra se očekuje od 35 do 39 stepeni. Zatim do kraja ove sedmice postepeni manji pad temperature, pa će se najviše dnevne temperature u većini mesta kretati u intervalu od 32 do 38 stepeni i uz tropske noći u urbanim sredinama, upozorio je danas Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

RHMZ je izdao upozorenje na izražen toplotni talas na području cele Srbije.

Danas će biti najtopliji dan i u Beogradu, sa maksimalnom temperaturom oko 40 stepeni, a sutra se očekuje oko 37.

Do kraja ove sedmice postepeni manji pad temperature, pa će se najviše dnevne temperature kretati u intervalu od 33 do 36 stepeni i uz tropske noći.

U Beogradu danas do 42 stepena

Kako je objavio meteorološki sajt "Meteociel.fr", prema današnjoj prognozi za Beograd, temperatura u 14 i 17 sati dostići će čak 42 stepena!

Ovo će biti pik toplotnog talasa, a prema njihovim predviđanjima temperatura ni u 23 sata neće pasti ispod 31 stepen Celzijusovih.

Prognoza za Beograd za naredna tri dana

Prema predviđanjima pomenutog sajta, sutra će u prestonici biti za stepen hladnije, te će u najvrelijem delu dana od 14 do 17 sati, temperatura dostići 41 stepen.

Već u četvrtak, osetićemo mali pad temperature. U najtoplijem delu dana, živa u termometru dostići će "samo" 38 stepeni.

Slična situacija sa vremenom biće i u petak, te će najviša dnevna temperatura biti 38 stepeni.

Crveni meteoalarm u celoj Srbiji

U celoj Srbiji danas je na snazi crveni meteoalarm zbog ekstremno visokih temperatura.

"Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi", stoji u upozorenju RHMZ.

Batut izdao upozorenje

U 15 gradova Srbije danas su prognozirane maksimalne temperature između 38 i 41 stepen, što se smatra veoma opasnim vremenskim uslovima, objavio je Batut.

To, kako su saopštili iz Batuta, predstavlja povećanu verovatnoću za nastupanje težih manifestacija toplotnog udara, poput toplotnog osipa, toplotnog edema, toplotne sinkope, grčeva, toplotnog iscrpljenja i toplotnog udara.

U našem odvojenom tekstu pogledajte u kojim gradovima će biti najtoplije.

(Blic)