Izvor:Foto: Profimedia

METEOROLOG OTKRIVA: U 17h dolazi višećelijska oluja

Izvor: Nportal

19.07.2024.

13:49

RHMZ izdao je upozorenje da će pljuskovi i grmljavina, koji se na području Srbije očekuju u narednom periodu, lokalno biti intenzivniji i praćeni gradom, jakim ili olujnim vetrom.

O ovoj neprilici koja nas očekuje, ali i o prognozi za ostale dane, govorio je Ivan Ristić u uključenju za jutarnji program Kurir televizije.

Ivan Ristić dalje objašnjava:

- Večeras i sutra ujutru počinje promena vremena iznad Balkana, sa dolaskom visinske doline i oblaka koji će tokom popodneva formirati olujnu liniju. Ta linija će se prostirati od Tuzle preko Loznice, Valjeva pa sve do Zlatiborskog i Raškog okruga. Očekuje se kretanje ove linije na istok i severoistok. U Beogradu se nepogode očekuju oko 17 časova - istakao je Ristić.

Ristić je naglasio da će vetar dostići brzinu do 120 km/h pri ulasku olujnih oblaka, što može izazvati značajnu štetu na objektima.

- Vetrovna oluja može oštetiti objekte kada brzina vetra pređe 65 km/h, a ovde očekujemo skoro duplo veću snagu vetra. Iako se ne očekuju superćelijske oluje, linija nestabilnosti će doneti višećelijske oluje sa jakim vetrom i velikom količinom padavina - rekao je Ristić.

Ristić je savetovao građanima da izbegavaju boravak na otvorenom tokom olujnih perioda.

- Velika količina kiše može izazvati urbane poplave, posebno u Beogradu krajem dana i tokom prve polovine noći. Poljoprivrednici bi trebali osigurati svoje useve ili koristiti mreže za zaštitu od grada.

Prema rečima Ristića, naredni period donosi tri olovna dana - subotu, ponedeljak i sredu.

- Modeli pokazuju da je subota najkritičniji dan sa najviše padavina i najvećom šansom za grad. Očekujemo i crveni meteoalarm za sutra - rekao je.

Od srede, hladniji vazduh iz Atlantika i zapadne Evrope donosi osveženje, sa temperaturama koje će pasti ispod 30 stepeni.

- Talas hladnijeg vazduha prolazi kroz "bečka vrata". Očekujemo da će se maksimalne temperature kretati oko 25-27 stepeni, a jutarnje temperature ispod 20 stepeni. Beograd će verovatno imati temperature od 16-17 stepeni u petak, što će nam zahtevati topliju garderobu - istakao je Ristić.

Nažalost, osveženje neće trajati dugo.

- Ovo osveženje će potrajati možda pet do sedam dana. Posle toga, afrički vazduh se vraća, donoseći temperature blizu 40 stepeni tokom avgusta - naveo je.

(Kurir)