Izvor:Foto: Shutterstock

MIRAN SAN: Kako da se naspavate tokom toplotnog talasa?

Izvor: Nportal

20.07.2024.

22:45

TREBA da znate da rešenje postoji i da možete da izađete na kraj sa vrućinama...

Nemojte da dremate

Vrućina može da vas izmori više nego uobičajeno. To je zato što trošite dodatnu energiju kako biste regulisali temperaturu tela. Ukoliko ste loše spavali tokom noći, pokušajte da izbegnete dremanje tokom dana. Iskušenje da utonete u san može zaista da bude veliko, ali kada je vruće - spavanje je samo za noć.

Vreme za spavanje

Toplo vreme može da vas natera da promenite navike. Ipak, pokušajte da se držite rutine jer postoji mogućnost da vam promena dnevnog ritma uništi san. Idite na spavanje kao i do sada.

BloombergAdria.com

Držite se osnova

Pobrinite se da vam spavaća soba bude provetrena i ohlađena koliko je to moguće. Tokom dana, spustite roletne i zatvorite prozore na sunčanoj strani kako topao vazduh ne bi ulazio u kuću. I još nešto - otvorite sve prozore pre nego što odete na spavanje kako bi ušao hladan vazduh.

Posteljina

Oslobodite se nepotrebne posteljine, ali zadržite lagane pokrivače. Tanki pamučni prekrivači upijaju znoj. Koliko god da je vruće u spavaćoj sobi, temperatura vašeg tela će pasti tokom noći. Zato nam je ponekad u snu hladno i kada je temperatura vazduha preko 30.

BloombergAdria.com

Hidrirajte se

Pijte dovoljno vode tokom dana, ali izbegavajte da se nalivate pre nego što odete na spavanje. Žeđ vas verovatno neće probuditi - ali hoće potreba za odlaskom u toalet.

Ostanite mirni

Ako se mučite da zaspite, ustanite i pokušajte da radite nešto što će vas umiriti. Čitajte, pišite ili možda složite čarape. Jedno je sigurno - nemojte da posegnete za telefonom ili igricom - plavo svetlo ekrana nas razbuđuje. Kad se osetite pospano - vratite se u krevet.

Ovi saveti su nastali na osnovu sugestija profesora Kevina Morgana, bivšeg direktora Klinike za istraživanje sna Univerziteta u Lofboru, kao i Lise Artis iz Saveta za san.

(Kurir/BBC)