Izvor:Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Kakva nas jesen očekuje - RHMZ objavio detaljnu prognozu

Izvor: Nportal

21.07.2024.

09:52

Temperature tokom čitave jeseni biće iznad proseka, a očekuje se između 13 i 20 letnjih dana.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) u klimatskim sezonskim izgledima za Srbiju najavio je još početkom leta toplu jesen sa prosečnom količinom padavina.

Od 1. septembra do 30. novembra srednja sezonska temperatura vazduha će biti iznad proseka, sa odstupanjem do +1 stepen Celzijusa. Vrednost srednje sezonske temperature vazduha biće od 11 do 14 stepeni, u višim predleima od 6 do 10 stepeni Celzijusa – objavljeno je na sajtu RHMZ.

Letnji, mrazni i kišni dani tokom jeseni

Broj letnjih dana tokom jeseni biće od 13 do 20 u nižim predelima, a na planinama do četiri dana. Letnjim danom se smatra dan sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha od 25 i više stepeni.

Broj mraznih dana u nižim predelima biće od šest do 18, a na planinama od 20 do 30 dana. Mrazni dan je sa minimalnom dnevnom temperaturom od 0 stepeni Celzijusa.

Prosečna jesenja količina kiše biće od 140 mm do 210 mm, a u brdsko – planinskim predelima od 210 do 260 mm. Očekuje da broj kišnih dana bude od 28 do 34, a u brdsko planinskim predelima do 43 dana.

Vremenska prognoza za septembar 2024.

U većem delu Srbije septembar će biti topliji i prosečno vlažan, a u jugoistočnoj Srbiji topliji i suvlji. RHMZ je u sezonskoj prognozi najavio nastavak kasnog leta u prvoj polovini septembra.

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka za oko 1 stepen Celzijusa. U Beogradu i široj okolini predviđa se da srednja minimalna temperatura bude oko 14,3 stepena

Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće u proseku viša za oko 1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24 stepeni Celzijusa.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina u septembru zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 5 mm nižim od proseka, a u jugoistočnoj Srbiji biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 47 mm.

Vremenska prognoza za oktobar 2024.

Oktobar 2024. u većem delu Srbije biće toliji i prosečno vlažan, a u jugoistočnoj Srbiji topliji i suvlji. RHMZ je najavio miholjsko leto u oktobru.

Srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka za 1 do 1.5 stepeni. U Beogradu i okolini predviđa se da oktobarska srednja minimalna temperatura bude oko 10.5 stepeni.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka za 1 do 1.5 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 19.7 stepeni.

U većem delu zemlje padavine će tokom oktobra biti u granicama višegodišnjeg proseka, u proseku za oko 5 mm nižim, a u Jugoistočnoj Srbiji biće ispod višegodišnjeg proseka za 5 do 10 mm nižim u odnosu na prosek. U Beogradu i okolini oktobarske padavina biće oko 32 mm.

Vremenska prognoza za novembar 2024.

Ovogodišnji novembar biće prosečno topao i vlažan. Srednja minimalna temperatura će biti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će biti viša za oko 0.4 stepeni od proseka. U Beogradu i široj okolini biće oko 4.9 stepeni.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, višim za oko 0.2 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 11.5 stepeni.

U celoj Srbiji mesečna suma padavina zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 5 mm višim u odnosu na prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 49 mm.