Izvor:Foto: V. Danilov, Profimedia, Tviter printskrin/@alsamahi

U BAZENU SE BORIO ZA ŽIVOT: Olimpijac tek naučio da pliva

Izvor: Nportal

21.07.2024.

19:25

PRVE moderne Olimpijske igre održale su se 1896, a prve na kojim su učestvovali takmičari sa svih pet kontinenata 1912. u Stokholmu. Od tada su simbol planetarnog zajedništva, pet neraskidivih prstena Evrope, Azije, Afrike, Australije i Amerike.

Odluka da na Igrama mora da bude predstavnik svakog kontinenta nekada i oslabi konkurenciju, jer zna da trpi kvalitet. Često su evropske reprezentacije u timskim sportovima kvalitetnije od većine iz ostatka sveta, ali zbog ograničenog broja mesta nisu na Igrama.

Jedan od primera je grupa Srbije na košarkaškom turniru u Lilu, u kojoj su uz nas i SAD još Portoriko i Južni Sudan, dok na takmičenju nema Slovenije, Italije, Litvanije, Turske...

Promocija sporta, zajedništva i davanje prilike sportski nerazvijenim sredinama nekada ide do te mere da postaje rizik. MOK je uveo vajld kard, specijalne pozivnice koje strogim sistemom idu sportistima iz zemalja gde bi trebalo da se utiče na popularizaciju olimpizma, odnosno kako bi se podstaklo veće učešće u sportu širom sveta.

Najpoznatija vajld kard priča na Igrama je ona iz Sidneja 2000. kada je pozivnica otišla u Ekvatorijalnu Gvineju, jer nije imala uslove za treniranje, a u cilju razvoja sporta u nerazvijenim državama.

Erik Musambani je tako postao olimpijac, takmičio se na 100 metara slobodno, a za tu distancu mu je trebalo neverovatnih minut, 52 sekunde i 72 stotinki, dok je trenutni olimpijski rekord Kejleba Dresela nešto više od 47 sekundi.

Musambani se borio samo da završi trku, navodno pre Sidneja nikada nije plivao u bazenu dugom 50 metara, a ovakav nastup ga je proslavio, dobio je nadimak Jegulja i godinama kasnije čak postao trener nacionalnog plivačkog tima Ekvatorijalne Gvineje.

Inače, navodno osam meseci pre održavanja Igara Musambani nije ni znao da pliva, a počeo je da trenira u hotelskom bazenu dugom samo 12 metara. 

(Sportal)