Izvor:Foto: Tanjug/Tara Radovanović

NOVO OSVEŽENJE: Ovako će se pljuskovi kretati po Srbiji

Izvor: Nportal

21.07.2024.

21:57

KAKO najavljuju meteorolozi, u sredu bi Srbiju trebalo da pogodi novi talas zahlađenja. Jutarnja temperatura pašće ispod 20 stepeni, što će biti velika razlika u odnosu na temperature sa kojima smo se budili proteklih dana.

Kako je najavio meteorolog Ivan Ristić, hladni front sa severozapada konačno će ući kroz takozvana "Bečka vrata".

"Duvaće i umeren severozapadni vetar koji će nam dodatno pomoći da se rashladimo od ovolikih vrućina i sparina. Trenutno ECMWF koji ja koristim za start modela forsira više kiše u sredu dok GFS skoro da je nema u svakom slučaju osvežiće. U jutarnjim časovima temperatura svuda u četvrtak i petak, 25. i 26. jula ispod 20 stepeni. Završava se i period tropskih noći naročito u većim gradovima, dok će maksimalna biti od 26 stepeni do 31 stepen", naveo je Ristić u svojoj prognozi.

On je dodao da je u sredu moguća još jedna kišna epizoda, ali sa severozapada.

Kako će se kretati pljuskovi

Ristić je objavio i mape potencijalnog kretanja padavina i pljuskova koji bi u sredu trebalo da zahvate Srbiju.

Stiže konkretnije osveženje

Da će doći do još jednog osveženja potvrđuje i meteorolog amater Marko Čubrilo, koji je na svom Fejsbuk nalogu objavio da će u nekim delovima Srbije maksimalna temperatura noću biti samo 13 stepeni.

"Danas i u ponedeljak promenljivo oblačno, ponegde uz pljuskove i toplo ali bez velike vrućine. Noći će biti malo prijatnije uz minimume od +16 do +22 stepena Celzijusa, dok će se dnevni maksimum kretati od +27 do +32 stepena Celzijusa, lokalno oko +34 stepena Celzijusa. U utorak toplo i uglavnom suvo, dok će u sredu tokom dana preko nas preći hladan front koji će doneti padavine i pojačan severozapadni vetar uz konkretnije osveženje. Ponegde će biti uslova i za vremenske nepogode. U sredu maksimum od oko +19 na zapadu do oko +32 na istoku regiona. Do narednog vikenda svežije uz povremene pljuskove i to uglavnom nad središnjim i istočnim predelima", naveo je Čubrilo.

Krajem jula vraćaju se vrućine

Ipak, on je pojasnio da temperaturni pad neće potrajati dugo, te ćemo se već krajem jula vratiti na temperature od 34 stepena.

"Dnevni maksimum od +17 do +25 stepeni Celzijusa, noću često samo oko +13 stepeni Celzijusa. Od sledećeg vikenda postepeno otopljenje pa bi sam kraj jula doneo lokalne maksimume i oko +34 stepena Celzijusa. Početkom avgusta malo svežije ali nestabilno", napisao je on.

Detaljnu prognozu za avgust pročitajte u našem posebnom tekstu.

Pročitajte i kakva nas jesen čeka posle vrelog leta.

(Blic)