Izvor:Foto: D. Dozet

VEČERAS STIŽE HLADNI FRONT: Ovi delovi Srbije prvi na udaru

Izvor: Nportal

23.07.2024.

19:20

Stiže zahlađenje...

Toplotni talas koji je Srbiju držao dve sedmice pod najvećim stepenom upozorenja na ekstremno visoke temperature je popustio prethodnih dana, ali pravo zahlađenje još nismo osetili. prema najavi meteorologa, već u toku noći dolazi do promene koja će ukloniti takozvani "oklopac toplotne kupole" nad nama.

Meteorolog Ivan Ristić je objavio da u sredu 24. jula dolazi hladni front sa severozapada i donosi kratkotrajno osveženje u trajanju od nekoliko dana. Počeće da duva umeren, povremeno pojačan severozapadni vetar.

- Naoblačenje sa kišom pljuskovima i grmljavinom već u ranim jutarnjim časovima zahvatiće prvo severozapad zemlje i brzo će se proširiti u toku dana na celu zemlju. IRIE model ne daje veliku šansu za grad, maksimalno je 50-60 odsto tako da većih oluja najverovatnije neće biti, ali kiše prema modelu hoće i to dosta, kaže Ivan Ristić.

BloombergAdria.com

Pljuskovi stižu u Beograd pred zoru i rano jutro

Risitić objašnjava da će kroz "Bečku kapiju" već u toku noći na granici Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, hladni front početi da se širi i da se spušta prema jugoistoku.

- Predfrontalne nestabilnosti i pljuskovi kreću kasno popodne i večeras, i već rano ujutru, pred zoru, oko pet-šest-sedam sati biće u Beogradu. Na krajnjem severu i severozapadu zemlje najverovatnije neće biti padavina, biće suvo, ali u ostatku zemlje očekuje se kiša. Temperatura vazduha će biti u padu u odnosu na ove dane, biće oko 24-25, do maksimalno 30 stepeni stepeni Celzijusa u delu Vojvodine gde neće biti padavina, kaže Ivan Ristić.

Od subote ponovo toplije, najtoplije u ponedeljak

Nestabilno vreme sa nižom temperaturom trajaće oko tri dana, kaže meteorolog, a zatim se ponovo očekuje porast temperature i znatno toplije vreme.

BloombergAdria.com

- Već u subotu sledi porast temperatura koje će biti više od 30 stepeni Celzijusa. Idu nam opet tropski dani. Najtoplije će najverovatnije biti u ponedeljak, preko 35-37 stepeni, kaže Ristić.

Bez tropskih noći narednih dana

I meteorolog Goran Mihajlović najavio je promenu vremena uz pad temperature i padavine.

- Sada je 25 stepeni, prijatno je, ali za popodne i za predveče već se najavljuje naoblačenje i neki manji pad temperature. Očekuje se priliv ili prodor nešto svežijeg vazduha sa severo-zapada do kraja dana u toku noći, tako da još danas ćemo imati maksimalnu temperaturu preko 30 stepeni, ali već od sutra i do petka maksimalna temperatura u većini mesta je između 25 i 30. Još bolja vest je da bi minimalna temperatura bila između 14 i 17-18 stepeni, dakle nećemo imati tropske noći ni u urbanim sredinama i nešto češću pojavu intenzivnih kratkotrajnih pljuskova, grmljavina, ponegde može biti i grada, izjavio je Mihajlović za "RTS".

Brzo nam se vraćaju tropski dani

Prema njegovim rečima, stiže nam osveženje u odnosu na prethodni topli talas, no neće predugo trajati, jer, već za dan i vikend, početak naredne sedmice, ponovo se vraćaju temperature preko 30 stepeni, toplo vreme i nastavak leta.

Na pitanje da li ima uslove za nepogode Mihajlović je rekao da bi se one prognozirale to je moguće, prema zakonima fizike, svega nekoliko sati unapred.

- U tom smislu Hidrometeorološki zavod će izdavati aktualna upozorenja za nekoliko sati unapred kada se detektuju i očekuju olujno-grmljavinski nepogode u nekim područjima. Biće uslova, naročito sreda i četvrtak, i za intenzivne pljuskove, i za pojavu grada i za olujni vetar u zoni pljuska, kaže Goran Mihajlović.

(Blic)