Izvor:Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

STIŽE NOVI VRELI TALAS: Evo kakvo nas vreme danas očekuje

Izvor: Nportal

26.07.2024.

07:36

U SRBIJI će danas nakon svežeg jutra biti pretežno sunčano i toplo vreme uz slab do umeren razvoj oblačnosti.

Duvaće slab i umeren vetar, na istoku zemlje i jak severozapadni. Najniža temperatura biće od 13 stepeni do 19, a najviša od 29 do 31 stepen, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U Beogradu će biti pretežno sunčano uz umerenu dnevnu oblačnost. Najniža temperatura biće od 16 stepeni do 18, a najviša oko 30 stepeni.

Kada je reč o UV indeksu, u većini mesta je označen brojem sedam, što znači da je nivo zračenja visok. Najkritičnije je u Somboru, Loznici, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Vranju, Crnom Vrhu, Zlatiboru i Prizrenu, gde je UV indeks obeležen brojem osam što znači da je zračenje vrlo visoko. Najniža vrednost UV indeksa danas je u Vršcu i Dimitrovgradu i obeležena je brojem šest.

BloombergAdria.com

Potrebno je izbegavati izlaganje direktnom suncu u periodu od 10 do 16 časova. Treba koristiti preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja.

Za vikend se očekuje toplije vreme, u subotu će biti od 30 do 34 stepena, a u nedelju od 32 do 37 stepeni.

U subotu će zbog visokih temperatura na snazi biti žuti meteo alarm na teritoriji cele Srbije.

Nedelja će biti najtopliji dan u većini krajeva, a ponedeljak na jugu i istoku Srbije, najavio je RHMZ.

Do kraja jula i početkom avgusta nastaviće se period toplog i uglavnom suvog vremena uz maksimalne temperature od 30 do 35 stepeni.

(Kurir)