Izvor:Foto: Profimedia, ATA images

Zašto Svetislava Pešića zovu KARI?

Izvor: Nportal

26.07.2024.

12:13

OLIMPIJSKE igre počinju i sve oči uprte su u naše sportiste, a jedan od najperspektivnijih timova predvodi obožavani trener Svetislav Kari Pešić, čovek zavidne biografije, beskrajne harizme i interesantnog nadimka.

U Parizu će danas biti održana svečana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara, na kome će Srbiju predstavljati 112 sportista.

Među onima u koje polažemo najveće nade su košarkaši, a reprezentaciju Srbije predvodiće i ovog puta Svetislav Kari Pešić, živa legenda srpske košarke.

BloombergAdria.com

Čuveni trener, koji iza sebe ima brojne trofeje, uključujući i pobede u finalima Svetskog prvenstva 2002. i Evropskog prvenstva s Jugoslavijom i Nemačkom, vodiće naš nacionalni tim, a i pred put sportista u Francusku smo imali priliku da vidimo da je atmosfera u reprezentaciji sjajna i kakvo poštovanje uživa selektor.

Pešića, kako smo primetili na konferencijama za štampu i u intervjuima, košarkaši uglavnom zovu Kari, što je njegov nadimak koji ga prati tokom čitave karijere, a mnogi ne znaju kako ga je dobio?

Poznato je da je Pešić rođeni Piroćanac, a mnogi ne znaju da svoj interesantan nadimak nije dobio u svetu već upravo u Pirotu.

BloombergAdria.com

Kako je objasnio u svojoj autobiografiji "Moja igra, moj put", sve je počelo tokom školskih dana, kada je na jednoj zabavi pogrešno izgovorio ime čuvenog američkog pevača Harija Belafontea.

– Ispred naše porodične kuće u Pirotu, u Novosadskoj ulici, bilo je mesto stalnog okupljanja društva iz kraja. Tu smo kao osnovci pričali razne stvari, anegdote, prepričavali scene iz filmova koje smo gledali u bioskopu. U večernjim satima, svetlo sa bandere činilo je da sve izgleda kao prava scena. Teatar u kom se za najmanju grešku dobijala ni manja ni veća kazna nego – nadimak – napisao je.

Prema njegovim rečima, nadimak se podrazumevao tih dana, a on je svoj dobio na vrlo simpatičan način.

BloombergAdria.com

– U to vreme ko nije imao nadimak u Pirotu, taj je bio krajnje sumnjiv. Ja sam svoj zaslužio na "sceni" u našoj ulici, dok sam prepričavao jedan film u kom je igrao Hari Belafonte. Prekrstio sam ga u Kari i tako sam postao Kari. Tako me i danas zovu prijatelji – otkrio je selektor košarkaške reprezentacije Srbije.

(Glossy)