Izvor:Foto: Shutterstock

VRAĆAJU SE TROPSKI DANI: Temperature do 40°C

Izvor: Nportal

05.08.2024.

07:58

VEĆ tokom vikenda možemo da očekujemo temperaturu i do 40 stepeni.

Novi toplotni talas stiže u Srbiju ove nedelje. Nakon kratkog predaha tokom kog smo imali prijatnije noći i jutra, vraćaju nam se tropski dani. Temperature će dostizati 40 stepeni, a osveženja u vidu kiše nema ni na vidiku.

Meteorolog Ivan Ristić najavio je da nas još danas i sutra čeka prijatnija temperatura, dok već od srede kreće porast dnevnih maksimuma.

"Visinski ciklon na istoku Evrope odložio je kratko početak vrelog afričkog talasa, te će danas i sutra biti relativno prijatno. Ipak, već od srede čeka nas rast temperature, jer će se ciklon premeštati ka istoku. U isto vreme, prema nama stiže afrički anticiklon, poznat pod nazivom 'Lucifer' koji donosi porast temperatura", naveo je Ristić.

Ristić pojašnjava da će od srede biti sve toplije i da će temperatura svakog dana rasti za po dva stepena, te će za četiri dana maksimalna dnevna temperatura porasti za 8 stepeni.

"Ovo bi trebalo da bude poslednji tropski talas ove godine, a ujedno on uglavnom bude i najjači. Svakog dana nas čeka rast za po dva stepena celzijusa. Tako ćemo već za vikend imati temperature od oko 40 stepeni. Za sada toplotnom talasu se ne vidi kraj", napominje meteorolog.

Sledeće nedelje pik toplotnog talasa

Kako kaže, od dnevnih maksimuma koji su ovih dana iznosili od 28 do 32 stepena, dobićemo one od 36 do 40 stepeni, a pik toplotnog talasa očekuje se sledeće sedmice.

"Pik Lucifera možemo da očekujemo sledeće nedelje u ponedeljak, utorak i sredu. Biće sušno bez oblaka. Druga polovina avgusta doneće manji pad temperature, ali bez padavina i ništa drastično. Temperature će se i dalje kretati oko 30. podeoka", navodi Ristić.

Meteorolog dodaje da je dobra stvar što se pretpostavlja da će ovaj toplotni talas biti manje sparan od prethodnog, ali ćemo ponovo imati tropske noći i vrela jutra.

"U gradovima nas ponovo čekaju tropske noći i veoma topla jutra, pogotovo u Beogradu. Jutarnja temperatura opet će biti oko 27 stepeni", podvlači Ristić.

Šta je toplotni talas "Lucifer"

Kako pojašnjava Ivan Ristić to je jak toplotni talas kog su Italijani nazvali "Lucifer" jer donosi paklenu vrućinu. Ipak, mnogi meteorolozi smatraju da ovo nije zvaničan naziv toplotnog talasa, iako ga ceo svet koristi.

RHMZ izdao upozorenje 
Novi toplotni talas počinje u četvrtak i petak u pojedinim delovima Srbije. Prema najavi RHMZ, toplotni talas počinje u četvrtak u:

  • Bačkoj
  • Banatu
  • Istočnoj Srbiji

"Upozorenje: Topli talas u trajanju od najmanje 5 uzastopnih dana. S obzirom na intenzitet i vreme trajanja prognozira se veoma opasna vremenska pojava. Budite veoma obazrivi i pratite zvanična saopštenja o vremenu i prognozi vremena", stoji u saopštenju RHMZ.

(Blic)