Izvor:Foto: Tanjug/AP

TIKTOK: Povlači se Lite program nagrađivanja u EU

Izvor: Tanjug

05.08.2024.

14:52

Društvena platforma TikTok, u vlasništvu kineske kompanije Bajt-dens, pristala je da trajno povuče svoj TikTok Lite program nagrađivanja iz zemalja EU da bi se pridržavala Zakona o digitalnim uslugama (DSA) Unije, saopštila je danas Evropska komisija (EK).

U saopštenju se navodi da se TikTok obavezao na povlačenje tog programa iz zemalja EU, kao i da ne pokreće nijedan drugi program koji bi zaobilazio
tu odluku.

"Svako kršenje obaveza odmah bi predstavljalo kršenje DSA i stoga bi moglo da dovede do novčanih kazni", navodi EK, prenosi Rojters.
Program nagrađivanja TikTok Lite korisnicima omogućava da zarade bodove dok obavljaju određene zadatke na platformi, kao što je gledanje video zapisa, lajkovanje sadržaja, praćenje određenih naloga ili pozivanje prijatelja da se pridruže.

EU je u aprilu zahtevala hitnu procenu rizika u vezi sa tim programom nagrađivanja,  ubrzo nakon što je lansiran u Francuskoj i Španiji, zbog zabrinutosti u vezi sa njegovim potencijalnim uticajem na mentalno zdravlje dece i korisnika. 

Prema DSA, velike onlajn platforme su obavezne da objave podatke o potencijalnim rizicima svojih novih sadržaja za EU ​​pre nego što ih pokrenu i moraju da usvoje efikasne mere za rešavanje tih rizika. 
Podseća se da je u toku istraga o tome da li je TikTok prekršio pravila o sadržaju na internetu koja imaju za cilj zaštitu dece i obezbeđivanje transparentnog reklamiranja.

EK navodi da je TikTok u opasnosti da nakon završetka te istrage, koja je počela u februaru, dobije veliku novčanu kaznu.