Izvor:Foto: Instagram printskrin/azaalinka, Profimedia

"NE PLAŠIM SE!" Ruskinji prete zbog kontroverzne bokserke

Izvor: Nportal

08.08.2024.

18:19

RUSKA bokserka Azalija Aminjeva rekla je da je dobila pretnje nakon izjave o alžirskoj bokserki Iman Helif.

Lepa Ruskinja uputila je javni poziv Iman Helif za boks meč u bilo kom terminu. Azalija Aminjeva smatra da Alžirka nije smela da se takmiči na Olimpijskim igrama u Parizu, jer je na Svetskom prvenstvu prošle godine u Indiji pala na testu pola.

- Posle poziva koji sam uputila, dobila sam mnogo reči podrške, ali bilo je i pretnji. Od stranaca. Ali ja se toga ne plašim, ruski bokseri ne odustaju samo tako - rekla je Aminjeva za agenciju TASS.

Prema Ruskinji, bokserke Iman Helif i Lin Juting trebalo je da se takmiče u svojoj posebnoj kategoriji, odvojeno od običnih devojaka. Azalija Aminjeva izazvala je Alžirku na borbu, podsećajući da ju je oborila na patos 2023. godine, na SP u Indiji.

Na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. u finalu ženskog bokserskog turnira za zlatnu medalju boriće se Iman Helif i Lin Juting, obe takmičarke koje imaju XY, a ne XX hromozome i koje su prošle godine bile diskvalifikovane sa SP u boksu.

U intervjuu za RT Azalija Aminjeva otkrila je razlog zbog čega je uputila Imani Helif zahtev za borbu u ringu.

- Sportisti poput Iman ne bi trebalo da se bore ravnopravno sa drugim devojkama. Krajnje je vreme da svetski sport uzme primer iz IBA (Svetska bokserska federacija op.a.) po tom pitanju, ali joj je tamo zabranjeno učešće u ženskim takmičenjima. Iznenadila sam se kada sam je videla na Olimpijskim igrama. Bilo mi je žao bokserke iz Italije Anđele Karini i zato sam odlučila da snimim video i izazovem Alžirku. Neka bira pravila, da li amaterska ili profesionalna. Još čekam njen odgovor - rekla je Aminjeva.

Govorila je Ruskinja da Međunarodni olimpijski komitet svesno radi neke stvari koje su protivne postulatima sporta.

- MOK igra po svojim pravilima. Nisu poslušali IBA u vezi sa prijemom Helif i zbog toga su upali u veoma veliki skandal. Međunarodni olimpijski komitet je u početku stao na stranu Iman Helif i Lin Juting, nazivajući njihovo prisustvo na ženskom turniru normalnim.

Ruska bokserka koja je šampionka Igara BRIKS istakla je da se nada da će imati priliku da se bori na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu za četiri godine.

- Nadam se da ću biti učesnik sledećih OI, koja će biti održane u Los Anđelesu 2028. godine. Ali samo pod uslovom da Rusiji bude dozvoljen ulazak sa svojom himnom i zastavom! Ovo je principijelan stav kako našeg saveza u celini, tako i samih sportista. To je naš ponos, mi se borimo za državu, pa se opcija putovanja u neutralnom statusu ne razmatra - objasnila je Azalija Aminjeva.

Azalija Aminjeva će 8. avgusta debitovati u profesionalnom ringu, kada će raditi meč protiv Rehome Abdulah.

(RT)

#Azalija Aminjeva #bokserka Azalija Aminjeva #bokserka Iman Helif #bokserka Iman Kelif #Iman Kelif #Iman Helif #Boks