Izvor:Foto: Tanjug/AP

"JA SAM JAKA ŽENA" Kontroverzna Alžirka nakon osvajanja zlata

Izvor: Nportal

10.08.2024.

10:23

IMAN Kelif (25) iz Alžira, jedna od dve bokserke u centru polnog spora na Olimpijskim igrama u Parizu, jednoglasnom odlukom sudija je pobedila Kineskinju Liu Jang i osvojila zlatnu medalju u kategoriji do 66 kilograma.

Ona je privukla veliku pažnju javnosti na Olimpijskim igrama u Parizu. Olimpijski komitet joj je dozvolio da se takmiči u ženskoj konkurenciji, iako joj je Međunarodna bokserska asocijacija (IBA) prošle godine zabranila učešće na Svetskom prvenstvu u NJu Delhiju, zajedno sa Lin Iu Ting iz Tajvana, finalistkinjom u pero kategoriji u Parizu.

To je urađeno uz obrazloženje da su DNK testovi dokazali da imaju XY hromozome i višak testosterona. Zbog toga je mnogi optužuju da je zapravo muškarac.

Ali kako IBA ne vodi olimpijski bokserski događaj u Parizu, Međunarodni olimpijski komitet je potvrdio da je srećan što se oba borca takmiče po manje striktnim pravilima o rodnoj podobnosti nego na OI u Tokiju 2021.

BloombergAdria.com

 

Mnogima je postalo upitno kako je uopšte moguće da se Kelif takmiči na ženskom turniru. Mnogo se pisalo o nejednakosti u odnosu između nje i rivalki, iako je bila učesnica Olimpijskih igara u Tokiju i poražena u četvrtfinalnoj borbi. Iza nje su i profesionalne borbe sa odnosom koji ne uliva strah u kosti.

Rođena kao devojčica u siromašnoj porodici, ambasadorka Alžira UNICEF-a je prvo sanjala da postane fudbalerka. Boks je zavolela kasnije uprkos protivljenju oca, tvrdio da to nije sport za devojke. 

BloombergAdria.com

 

- Hvala bogu, ovo zlato je moj odgovor svima koji su bili protiv mene - rekla je posle finalne borbe.

- Ja sam jaka žena. Žena sa posebnom snagom.

Zatim je progovorila o tome kako je postala nacionalna heroina.

- Ponosna sam što sam izvela Alžir na ulice. Ovo je medalja za ceo arapski svet. Hvala bogu i hvala svima, ne mogu da opišem koliko sam srećna što je cela zemlja pevala našu himnu sa mnom i za mene.

BloombergAdria.com

(Sportski žurnal)