Izvor:Foto: Shutterstock

PSIHOLOG SAVETUJE RODITELJE: Kako zadobiti poštovanje dece

Izvor: Nportal

11.08.2024.

11:48

SVAKI roditelj želi da ga deca poštuju, ali ponekad nije lako to postići. Psiholog Shefali Tsabary otkrila je nekoliko jednostavnih saveta koje roditelji mogu da primene kako bi stekli više poštovanja od svoje dece.

Poštovanje dece dobija se ponašanjem koje pokazuje ljubav i odgovornost. Svakodnevne male navike mogu značajno da utiču na to kako deca gledaju na roditelje i koliko ih poštuju.

Evo nekoliko navika koje je istakla:

Dosledno postavljanje i sprovođenje pravila

Roditelji treba da budu dosledni u pravilima i obećanjima. Na primer, ako kažu da se mobilni isključuje u šest sati, ne smeju da menjaju tu granicu. Deca treba da vide doslednost da bi poštovala pravila i obveze svojih roditelja. Ovo stvara osećaj sigurnosti i podstiče poštovanje.

BloombergAdria.com

 

Priznavanje vlastitih grešaka

Roditelji često izbegavaju da priznaju svoje greške, ali važno je da deca vide da niko nije savršen. Priznavanje grešaka uči decu iskrenosti i odgovornosti, što zaslužuje njihovo poštovanje.

Provođenje kvalitetnog vremena sa decom

U užurbanom životu, važno je izdvojiti vreme za aktivnosti koje deca vole. Ovo pokazuje da roditelji cene vreme provedeno sa decom, što gradi temelj povezanosti i poštovanja.

Dr Shefali naglašava da ove svakodnevne navike mogu da pomognu roditeljima kako bi stvorili odnos sa decom temeljen na poštovanju, piše Your Tango.