Izvor:Foto: Profimedia

GRČKA TRAŽI POMOĆ: Požari paralisali zemlju

Izvor: Nportal

12.08.2024.

20:14

EVROPSKA unija saopštila je danas da će četiri zemlje članice poslati vatrogasce u Grčku da se bore sa velikim požarom u predgrađu Atine, na zahtev grčke vlade.

- Mehanizam EU za civilnu zaštitu aktiviran je na zahtev grčkih vlasti - rekao je portparol EU Balaž Ujvari, u saopštenju za javnost, precizirajući da će Italija, Francuska, Češka i Rumunija poslati vatrogasce.

Više od 560 vatrogasaca gasi požar

Više od 560 vatrogasaca uz podršku dobrovoljaca, 17 aviona sa vodenim bombama i 15 helikoptera bore se sa ogromnim šumskim požarom koji je izbio juče u 15 časova po lokalnom vremenu u blizini Varnavasa, 35 km severno od Atine, preneo je Rojters.

Do jutros se vatra proširila na jug i buktila na nekoliko frontova, uključujući selo Gramatiko, drevni grad Maraton, primorsku opštinu Nea Makri i planinu Penteli severno od Atine.

Najmanje 11 gradova i sela evakuisano

Jaki vetrovi stalno menjaju pravac plamena. Najmanje 11 gradova i sela je evakuisano.

Vatrogasni avioni prestali su sa radom tokom noći i nastavili u ponedeljak ujutro. Policija je pomogla u evakuaciji, a pojedini stanovnici su noć proveli u skloništima. Najmanje tri bolnice u Penteliju su evakuisane.

Predsednica Evropske komisije (EK) Urusla fon der Lajen oglasila se danas na platfromi X i izrazila podršku Grčkoj koja se bori sa velikim požarima.

- Stojimo uz Grčku dok se bori sa razornim požarima. EU šalje podršku iz svoje vatrogasne flote: dva aviona iz Italije i helikopter iz Francuske. Angažovane su i vatrogasne ekipe iz Češke i Rumunije. Ovo je EU solidarnost na delu - objavila je Fon der Lajenova na mreži X.

Plamen dostizao visinu veću od 25 metara

Požar, sa plamenom visokim i do 25 metara, proširila se "kao munja" usled olujnog vetra, rekao je u nedelju portparol vatrogasne službe Vasilis Vatrakojanis.

Gusti oblaci dima zamračili su sinoć nebo nad Atinom. Nekoliko sati kasnije, plamen je gorio u blizini predgrađa Dionisa, oko 23 km severoistočno od centra grada i obližnjih oblasti.

Vlasti su u visokoj pripravnosti zbog šumskih požara do četvrtka, a meteorološki stručnjaci upozoravaju na "veoma tešku sedmicu".

- Pola Grčke biće u minusu - rekao je u subotu ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilijas, upozorivši na temperaturu od oko 40 stepeni Celzijusa uz jak vetar.

(Indeks)