Izvor:Foto: P. Milošević

Poznati mesto i vreme sahrene Siniše Pavića

Izvor: Nportal

16.08.2024.

20:00

SINIŠA Pavić je preminuo u svom domu u Vlasotincu u 92. godini.

Sahrana će se obaviti sutra, 17. avgusta u 13 časova na groblju u Vlasotincu, piše RTS.

Došljaci i starosedeoci, porodica i komšiluk, grad i periferija, snovi i realnost – suprotnosti su koje čine zavodljivi svet televizijskih serija Siniše Pavića.

Svet u kom su zaživeli Bubuleje, Šurde, Gige Moravci, Kurčubići i Šojići obeležio je istoriju televizije i zauvek sačuvao dokument o vremenu kada su svi oni težili boljem životu.

A, pre nego što je iko od njih nastao, pojavila se Višnja na Tašmajdanu...

Pavić je rođen 1933. godine u Sinju, a sa pet godina doselio se u Beograd.

Završio je Pravni fakultet u Beogradu i radio kao sudija. Svoj prvi roman, ljubavnu priču Višnja na Tašmajdanu, objavio je 1963.

Knjiga je zahvaljujući velikom uspehu pretočena i u film, u režiji Stoleta Jankovića, sa petnaestogodišnjom Nedom Arnerić u glavnoj ulozi.

Drugi roman, Vruć vetar (1980) adaptiran je za istoimenu TV seriju, koja je prikazivana i u Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Austriji, a u nekim zemljama proglašena je za najbolju TV seriju.

Na TV Beograd prvi put se pojavio 1971. godine s poznatom serijom Diplomci. Pisao je scenario za prvih 13 epizoda serije Otpisani, kao i 27 epizoda Pozorišta u kući.

Pavić je napisao scenario za 14 istorijskih TV drama: Poslednji čin, Vreme zločina, Čovek koji je bombardovao Beograd, Misija majora Atertona, Odlazak ratnika, povratak maršala i drugih, kao i dramskih serija Španac i Banjica.

Pisao je i pozorišne predstave, romane i filmske scenarije. Autor je scenarija za filmove: Tesna koža, Laf u srcu, Čudo neviđeno, Moljac, Nema problema, Poltron.

Autor je najgledanijih TV serija u istoriji RTS-a. Od Vrućeg vetra preko Boljeg života, Srećnih ljudi, Porodičnog blaga, Stižu dolari, do Bele lađe, Siniša Pavić ispisuje hronike savremenog srpskog društva.

Poslednja serija koju je snimio su Junaci našeg doba, premijerno emitovana na RTS-u od 2019. do 2021. godine.

Večeras će na Prvom programu RTS-a posle serije Bela lađa, u 21.55 biti emitovan film Čudo neviđeno.

Dobitnik je Nagrade „Dositej Obradović“ za životno delo 2020. godine.

(RTS)