Izvor:Foto: Profimedia

Jezera kriju SMRTONOSNU pretnju,Švajcarci nude 50000€ za SPAS

Izvor: Nportal

18.08.2024.

20:30

ŠVAJCARSKO Ministarstvo odbrane nudi nagradu od 50.000 franaka (oko 52,5 hiljada evra) za najbolji predlog.

Turisti koji uživaju u pogledu na Lucernsko, Tunsko i Nešatelsko jezero sa razglednice mogli bi biti iznenađeni šta se nalazi ispod tih netaknutih alpskih voda.

Godinama je švajcarska vojska koristila jezera kao deponije za staru municiju, verujući da se tamo može bezbedno odložiti.

Procenjuje se da samo u jezeru Lucern ima oko 3.300 tona municije i 4.500 tona u vodama Nešatelskom jezeru, koje je švajcarsko vazduhoplovstvo koristilo za vežbe bombardovanja do 2021. godine.

BloombergAdria.com

Deo municije je na dubini od 150 do 220 metara, ali ostatak municije u Nešatelskom jezeru je samo šest ili sedam metara ispod površine.

Sada švajcarsko Ministarstvo odbrane nudi nagradu od 50.000 franaka (oko 52,5 hiljada evra) za najbolji predlog kako da se municija izvuče iz jezera.

Tri najbolja predloga za bezbedno i ekološki prihvatljivo rešenje za vađenje municije podeliće nagradu, ali se očekuje da će sama operacija koštati milione.

BloombergAdria.com

Činjenica da je toliko municije završilo u švajcarskim jezerima poznata je decenijama, iako su ljudi tek nedavno počeli da se pitaju za bezbednost.

Penzionisani švajcarski geolog Markos Buser, koji je savetovao vladu na tu temu, napisao je pre deset godina istraživački rad o opasnostima otpada.

BloombergAdria.com

- Municija predstavlja dva rizika - rekao je on - Prvi, uprkos tome što je pod vodom, i dalje predstavlja opasnost od eksplozije jer u mnogim slučajevima "vlada nije uklonila fitilje pre nego što je odbacila municiju", dok je druga opasnost zagađenje vode i sedimenta.

(Jutarnji list)