Izvor:Foto: Tanjug/AP

PUTIN PRVI PUT NA KOLENIMA Rus kleknuo i prekrstio se (FOTO)

Izvor: Nportal

21.08.2024.

11:59

RUSKI predsednik Vladimir Putin obišao je memorijalni kompleks Grad anđela u Beslanu, gde su sahranjeni poginuli u terorističkom napadu na školu 2004. godine.

Na teritoriji kompleksa nalaze se dva spomenika.

"Drvo tuge" posvećeno je poginulim taocima, a još jedan je podignut u znak sećanja na vojnike specijalnih snaga Alfa i Vimpel koji su poginuli tokom napada.

Putin je položio cveće na "Drvo tuge", nakon čega je kleknuo ispred njega, prekrstio se i poljubio ploču.

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

 

- Šef je kleknuo pred "Drvetom tuge" u Beslanu, kao što to radi svaki normalan čovek koji tamo dođe - prokomentarisala je gest Putina margarita Simonjan, glavna urednica agencije Rusija sevodnja, čiji deo je Sputnjik.

Kasnije je šef Kremlja obišao i samu školu, koja je postala spomenik.

Sputnjik navodi da je ovo druga Putinova poseta Beslanu.

Prva je bila 4. septembra 2004. godine, neposredno posle tragičnih događaja.

Podsetimo, u Beslanu, u Severnoj Osetiji se pre 20 godina dogodila trodnevna talačka kriza, izazvana napadom čečenskih terorista 1. septembra 2004. na lokalnu školu. Tada je ubijeno 314 talaca, od kojih su 186 bila deca.

Na vest o krvoproliću Putin se navodno jako uznemirio, potom i rasplakao, dugo su ga smirivali, a pre nego što je tokom noći otputovao u Beslan, svratio je u crkvu, pomolio se i zapalio sveću za poginule. U lokalnoj bolnici je posetio povređene, a potom se sreo sa rukovodstvom republike, posetio školu br. 1 te se po povratku u Kremlj obratio naciji.

Zatim je otišao u crkvu, gde je ostao gotovo dva dana moleći se.

Više o tragediji u Beslanu možete pročitati OVDE.