Izvor:Foto: P. Milošević

NAJUGROŽENIJI SISAR JE U CG: Retka životinja uočena u Jadranu

Izvor: Nportal

28.08.2024.

16:18

NAKON prošlogodišnjeg snimka morske medvedice /monachus monachus/ u opštini Ulcinj, najugroženiji morski sisar Mediterana, ponovo je uočen u crnogorskim vodama, ovaj put u opštini Bar, saopšteno je iz Instituta za biologiju mora.

Kako se navodi u opisu kratkog video klipa, jedan od članova Mediteranskog centar za ekološki monitoring (MedCEM) je ponovo imao sreću da snimi foku u drugoj špilji. 

- Kao član ekipe MedCEM-a pre 12 meseci snimio je prvi video-dokaz o medvedicama u crnogorskim teritorijalnim vodama, a sada evo još jedne – veće životinje, u pećini na području opštine Bar - piše ispod snimka.

Kako tvrde Mediteranskog centar za ekološki monitoring, ronilac je nameravao da proveri stanje kamere koja je postavljena u toj pećini (prethodna “trap kamera” je ukradena nakon manje od mesec dana) i doživeo je pravo iznenađenje. Očekuju se i snimci sa nove “trap kamere”, koji će verovatno biti još zanimljiviji.

Povodom ovog novog otkrića, oglasio se Institut za biologiju mora Kotor. Iz Instituta upozoravaju da životinji ne treba prilaziti jer ju se na taj način dodatno uznemirava.

BloombergAdria.com

 

- Ovaj redak i dragocen susret dodatno naglašava hitnost potrebe za zaštitom našeg morskog područja - ukazuju iz Instituta.

Procenjuje se da na svetu postoji između 450 i 600 zrelih jedinki te je do nedavno smatrana kritički ugroženom vrstom na planeti.

- Prisustvo morske medvedice u Crnoj Gori jasno ukazuje na važnost nastavka napora za očuvanje ove vrste - naveli su iz Instituta i dodaju da se za dodatne inFormacije zainteresovani mogu obratiti NVO Mediteranski centar za ekološki monitoring- MedCEM.

(barinfo.me)