Izvor:Foto: Milena Anđela, ATA images

TRGUJE DECOM! Rudan surovo OSUDILA pevačicu "Pratim je..."

Izvor: Nportal

30.08.2024.

09:50

KNJIŽEVNICA Vedrana Rudan u svojoj najnovijoj objavi u blogu obradila je temu roditeljstva i kao primer navela hrvatsku pevačicu, koju je ozbiljno potkačila.

U objavi na blogu, pod naslovom “Zašto me prodaješ, mama”, žestoko je kritikovala praksu izlaganja maloletne dece u javnosti, posebno kada to rade poznate osobe.

Kao primer je navela hrvatsku pevačicu Maju Šuput, koja je nedavno objavila snimak svog sina Blooma kako svira bubnjeve na njenom koncertu.

BloombergAdria.com

Rudan je ovo ponašanje usporedila s načinom na koji pojedinci iskorišćavaju svoju decu za prošenje, izražavajući nezadovoljstvo zbog toga što neki roditelji koriste decu za sopstvenu promociju.

- Svi smo mi videli na ulici musavo dete staro pet ili šest godina kako prema nama pruža malu smeđu ruku i traži od nas lovu. Zgađeni i užasnuti, uvek bismo se zapitali šta rade centri za socijalni rad i zašto male robove ne pomere s ulice. Toj je deci oduzeto pravo na detinjstvo, pravo na dostojanstvo, bešćutni roditelji na nevinim stvorenjima zarađuju za život - surovo je napisala Rudan.

- Ta siročad su gotovo uvek ‘romi’, dakle manje vredna ljudska bića, ako su uopše ljudska u percepciji većine, pa za njih nikoga nije briga. Povremeno gradski oci većih gradova naprave raciju, posebno u centrima, pa maknu "smeće" s ulice - u svom stilu je napisala Rudan.

- Kakvi nas osećaji obuzimaju kad dete koje još nije navršilo četiri godine na pozornicu šutne najveća hrvatska "zvezda" Maja Šuput pa onda to dete o kome svako od nas sve zna na maminom koncertu udara u bubnjeve dok publika oduševljeno svršava - izravno se osvrnula na Maju Šuput.

- Za razliku od prljave četverogodišnje cigančice koja u drapama prosi pred vratima robne kuće mali…, ime mu ionako znate, ja ga iz poštovanja prema siročetu ipak neću spomenuti, nastupa odeven u dizajnerske krpice i pospan, noći o ponoći, pomaže mami i tati da zarade evro više - nastavila je spisateljica pa upitala koja je razlika romskog siročeta i sina Maje Šuput.

- Koja je razlika između sirotog romskog deteta i malog manekena? Nema je. I jedno i drugo dete, umesto da uživa u detinjstvu, zarađuje lovu za neodgovorne roditelje. Da je ovo pravna država, zaštitnica dečjih prava oduzela bi glamuroznim roditeljima njihovog potomka i dala ga u dobre ruke - zaključila je Rudan pa priznala kako godinama prati tu priču.

BloombergAdria.com

- Već godinama pratim ovu tužnu i odvratnu priču i pitam se kad će konačno deca naših zabavljača i zabavljačica prestati da budu roblje u grabežljivim kandžama svojih roditelja koji uz pomoć njih prodaju sve što mogu prodati - navodi Rudan.

- Zašto je trgovanje decom, kad su "zvezde" u pitanju, potpuno prihvatljivo, a trgovanje malim "romima" ekološki i estetski problem? Nije li, kad govorimo o trgovini decom, potpuno svejedno da li roditelji prodaju musavu deriščad boje čokolade ili beli, namirisani komad četverogodišnjeg mesa - pita se Rudan.

(Telegraf)