Izvor:Foto: Profimedia

ABA UDARILA ZABRANU TRAMPU: Evo o čemu se tačno radi

Izvor: Nportal

30.08.2024.

10:09

Nakon što je njihov hit „The Winner Takes it All" puštan na jednom od predizbornih skupova republikanskog kandidata Donalda Trampa, švedska grupa Aba je objavila da nije dala dozvolu i zatražila da se njene pesme uklone.

Pesme i spotovi grupe, uključujući i Money, Money, Money i Dancing Queen, pušteni su na događaju u Minesoti u julu, navodi švedski list Svenska Dagbladet.

U izjavi novinskoj agenciji Rojters, iz izdavačke kuće Juniverzal Mjuzik su naveli: „Zajedno sa članovima grupe Aba, otkrili smo da su objavljeni video snimci na kojima je njihova muzika korišćena na Trampovim događajima, i zato smo zatražili da se njihova muzika ukloni."

Dodaju da nikakva dozvola nije data ni Trampu ni njegovoj kampanji.

Švedske zvezde su poslednje na dugačkoj listi umetnika koji su se usprotivili da Tramp koristi njihovu muziku u predsedničkoj kampanji.

Ove nedelje, članovi benda Fu Fajters su na društvenim mrežama objavili da nisu dali dozvolu da se My Hero koristi na Trampovom skupu. Iz Trampove kampanje su saopštili da imaju dozvolu da koriste pesmu, navodi list Independent.

BloombergAdria.com

 

Portparol benda je rekao da će svi honorari dobijeni od Trampove kampanje za pomenutu pesmu biti donirani kampanji kandidatkinje Demokratske stranke Kamale Haris.

Prošlog meseca, tim pevačice Selin Dion osudio je "neovlašćeno" korišćenje klipa My Heart Will Go On, a porodica pokojnog soul pevača Ajzaka Hejsa naredila je Trampu da prestane da pušta Hold On, I'm Coming i zatražila tri miliona dolara naknada za licencu.

U martu su naslednici pevačice Šinejd O'Konor zahtevali da prestane da pušta Nothing Compares 2 U, naglašavajući da bi ona bila "zgrožena, povređena i uvređena".

Adel, REM i Rolingstonsi su takođe među velikim imenima koja su zahtevala da Tramp ne koristi njihove pesme.

Međutim, muzičari su imali samo ograničen uspeh u sprečavanju političara da koriste njihovu muziku.

U SAD, kampanje su obavezne da imaju licencu tela za muzička prava BMI, što im daje pristup više od 20 miliona numera za korišćenje na svojim skupovima.

Umetnici i izdavači mogu tražiti da se njihova muzika povuče sa liste, ali izgleda da organizatori retko proveravaju bazu podataka kako bi bili sigurni da imaju dozvolu.

(BBC)