Izvor:Foto: Jutjub printskrin/HelmCast

Tri važna pravila koja pobeđuju stres i životne probleme

Izvor: Nportal

31.08.2024.

15:55

U MODERNOM, užurbanom svetu mnogi se žale na stres, kako na poslu i finansijama, tako i kod kuće, u porodičnim i emotivnim odnosima.

Otac Arsenije, iguman manastira Ribnica, poznat po svojim besedama i duhovnim porukama, otkriva šta je zapravo stres: "Stres nije ništa drugo nego iskušenje, a iskušenja su nam data da ojačamo, ne da nas unište."

Naveo je da postoje tri pravila koja pomažu da smanjimo stres, ali i da budemo zdravi, uspešni i zadovoljni:

- Generalno, najbolja terapija za sve, i za psihu, i za brak, za ljubav, za uspeh na poslu, jesu tri delatnosti - duhovna delatnost, intelektualna delatnost i fizička delatnost. Duhovni rad je sve ono što spada u molitvu, liturgija, a intelektualni rad je učenje.

BloombergAdria.com

 

Otac Arsenije istakao je da čovek ne treba da uči samo dok ide u školu, na fakultet, već da stalno treba svoj intelekt održavati. Podsetio je da su veliki umni ljudi stalno učili, pa je na primer Platon u 60, 70 godina učio da svira harfu.

- I kad smo završili škole uvek treba da učimo nešto. Stalno držati svoj intelekt u jednoj aktivnosti.

Sedelački način života takođe može uzrokovati stres, kao i smetnje u fizičkom i mentalnom zdravlju. Otac Arsenije navodi fizički rad ili bavljenje sportom kao važnu treću delatnost koja može poboljšati zdravlje i učiniti da se osećamo dobro. Istakao je da osobe koje ne rade fizički posao svakog dana treba da budu aktivne, da trče, šetaju, plivaju, vežbaju...

- Nauka je dokazala da se tako luče endorfini ili hormoni sreće. Mnogi koji imaju psihičke bolesti idu u teretane i vežbaju, pa kada izađu malo im je lakše, jer se izlučilo tih unutarnjih endorfina, unutarnjih hormona za smirivanje. Kada se to radi redovno, svaki dan, onda imamo lepu liniju, zdravi smo i imamo manje stresova - objasnio je na jednom predavanju otac Arsenije.