Izvor:Foto: Novosti

OSTAVIO NEIZBRISIV TRAG: Najpoznatiji hitovi Bore Čorbe

Izvor: Nportal

04.09.2024.

09:05

NAŽALOST, srpsku muzičku scenu, narod i region je ovog jutra zatekla tužna vest. Dogodilo se ono čega su se svi plašili. Posle nekoliko dana borbe za život, preminuo je legendarni rok pevač i frontmen grupe "Riblja čorba", Bora Đorđević.

Bora je ostavio neizbrisiv trag u muzičkoj sceni. Brojne generacije slavile su i plakale uz njegove hitove. Nema sumnje da će se isti hitovi slušati još mnogo godina. 

Bora Đorđević je rođen 1. novembra 1952. godine u Čačku.  Već od ranih dana pokazuje veliku interesovanje za muziku, a posle turbelentnih godina odrastanja i boravka u istražnom zatvoru zbog nedozvoljenih aktivnosti, seli se za Beograd i upisuje gimnaziju. 

Tokom 1978. godine nastaje čuiveni bend "Riblja čorba" koji je privukao jako brzo veliku pažnju. Ono što karakteriše grupu su provokativni tekstovi i jedinstven stil. 

Prvi nastup imali su me u malom mestu Elemir, gde su odmah privukli pažnju lokalne publike. Karakteristika benda bili su energični koncerti, vrlo brzo se za njih pročulo širom Jugoslaavije. 

BloombergAdria.com

 

Prvi album Riblje Čorbe, "Kost u grlu", donio je bendu munjevit uspon na muzičkoj sceni. Sa pesmama koje su pričale priče o svakodnevnom životu i društvenim temama, borili su se za pažnju publike. Popularnost Riblje Čorbe dodatno je porasla sa albumima kao što su „Pokvarena mašta i prljave strasti“.

Pesme kao „Na Zapadu ništa novo“ i „Mirno spavaj“ izazvale su razne kontroverze i kritike zbog svojih oštrih političkih i društvenih komentara. Kontroverze i kritike pratili su ih i na koncertima, od kojih su neki završili incidentima, poput tragedije na zagrebačkoj Ledenoj dvorani.

BloombergAdria.com

 

Očigledno je da su se uz ovaj bend razvijale mnoge emocije.

Neke od najpoznatijih pesama Riblje Čorbe uključuju "Lutka sa naslovne strane", "Ostani đubre do kraja", i "Kost u grlu". Svaki tekst je vrlo specifičan, može se reći tematski obrađen i vođen je ličnim emocijama legendarnog rokera. Nekoliko puta je isticao da su žena i deca imali ogroman uticaj na razvoj. 

(Gitarijada Vojvodine