Izvor:Foto: Stefan Tomašević/ATA images, Profimedia

DVE GODINE BORBE ZA ŽIVOT: Od čega je bolovala Rada Đuričin?

Izvor: Nportal

04.09.2024.

14:07

RADA Đuričin preminula je u 91. godini u Beogradu.

Rada Đuričin pre dve godine završila je u bolnici na odeljenju intenzivne nege Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava".

Neurolozi su se tada borili za njen život, dijagnostikovan joj je akutni moždani udar, a po izlasku iz bolnice otkrila je kako se oseća.

- Ne primećujem, osećam se manje više kao što sam se osećala i kad sam imala i 79 godina ili 69 godina - rekla je Rada tada.

BloombergAdria.com

Završila dva fakulteta 

Rada Đuričin završila je dva fakulteta, književnost i glumačku akademiju. Na FDU je diplomirala u klasi sa Nikolom Simićem, Ružicom Sokić i Velimirom Batom Živojinovićem. Dobitnica je nagrade za životno delo Zlatni ćuran. Tokom dugogodišnje karijere glumila je u brojnim filmovima i serijama, među kojima su i "Selo gori, a baba se češlja", "Tajne vinove loze", "Miris kiše na Balkanu", "Vojna akademija" i mnoge druge.

Poslednjih godina je najviše sarađivala i družila se sa glumicom Vjerom Mujović, a jedan od njihovih projekata je i komad „Mala crna haljina“ inspirisana životom slavne kreatorke Koko Šanel.

BloombergAdria.com

Bila je u podeli za predstavu „Iranska konferencija“ u režiji Ivane Vujić u Narodnom pozorištu u Beogradu , čija je premijera bila u martu 2022. godine, ali zbog bolesti nije bila u situaciji da se nađe na sceni.

Život je podelila sa Dragoslavom Popovićem (1926- 2013), profesorom nuklearne fizike na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, koji je bio vođa stručnjaka koji su konstruisali nulti reaktor u Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ kada se 1958. dogodio akcident pri kojem bivaju izloženi smrtnonosnoj dozi zračenja i odlaze na lečenje u Kliniku „Kiri“ u Parizu. O ovom istorijskom događaju Dragan Bjelogrlić je snimio film „Čuvari formule“ po romanu dr Gorana Milašinovića.