Izvor:Foto: Fejsbuk printskrin/034portal.hr, Profimedia

TU JE NEKAD TEKLA REKA Katastrofa u Požegi, životinje nestale

Izvor: Nportal

05.09.2024.

16:59

GDE su nekada brze vode tekle, sada se prostire samo ispucala zemlja i suvo kamenje. Životinjski i biljni svet je nestao ili je na rubu opstanka.

Dugotrajna suša koja je ove godine pogodila Slavoniju ostavila je teške posledice. Jedna od najpotresnijih slika ove krize je presušeno korito reke Orljave u slavonskoj Požegi (Hrvatska), vitalne vodene žile koja je napajala okolna naselja i poljoprivredna polja.

Snimljene fotografije prikazuju mrtvo korito Orljave, gde su nekada brze vode tekle, sada se prostire samo ispucala zemlja i suvo kamenje. Životinjski i biljni svet je nestao ili je na rubu opstanka.

BloombergAdria.com

Meštani, čiji su životi usko povezani s rekom, izražavaju duboku zabrinutost i tugu, svedočeći promenama koje ugrožavaju ne samo njihov način života već i opstanak cele zajednice.

- Reka je bila izvor života za nas, a sada gledamo kako priroda odumire pred našim očima - izjavio je jedan od zabrinutih stanovnika.

Kako hrvatski "034portal" nezvanično saznaje, juče su građani samoinicijativno spasili oko 1.000 riba dok napominju kako ribočuvara nema nigde. Takođe, mnogi se pitaju zbog čega guma na brani nije podignuta kako bi akumulirala deo vode, dodajući da je sad pravo vreme za uređenje i produbljivanje korita reke Orljave.

Suša, uzrokovana neuobičajeno visokim temperaturama i nedostatkom padavina, ne samo da je pogodila reke poput Orljave, već je devastirala useve, što preti egzistenciji mnogih poljoprivrednika u ovom području.

BloombergAdria.com

Od lokalnih vlasti za sada ni traga ni glasa, dok se stanovnici nadaju da će jesen doneti preko potrebnu kišu.

U sledećem snimku pogledajte i sami kako je Orljava izgledala ranija:

(034portal)