Izvor:Foto: Novosti/PrintskrinJutjub/ TheOsamdesete/

"BRZO SU NAS OTKRILI": Bora sa drugovma pljačkao bogate kuće

Izvor: Nportal

06.09.2024.

08:31

LEGENDARNI roker Bora Đorđević, napustio nas je zauvek, ali ostaju pesme i anegdote koje će se dugo pričati.

Frontmen grupe je svoju muzičku stazu počeo da gradi 1965. godine u Čačku. Sa gitaristima Borkom Ilićem i Prvoslavom Savićem, te bubnjarem Acom Dimitrijevićem osnovao je bend koji se zvao "Hermelini". Bora je svirao bas i pevao, a uglavnom su nastupali u Čačku i okolnim mestima. Prvi nastup su imali u školi, a pevali su pesme koje su bile aktuelne u to vreme. Posle  toga je pevao i svirao u bendovima "Dečaci sa Morave", "Vesnici ljubavi", "Safiri" i "Čačanski plemići". U bendu Poslednji ostatak romantičnog sveta (PORS) svirao je i pevao sa Radomirom Mihajlovićem Točkom koji je kasnije postao popularan kao frontmen benda Smak.

BloombergAdria.com

 

Retko ko zna da je Bora imao problema sa zakonom. 

Oni su kupovali instrumente tako što su tri godine pljačkali bogate kuće. Ubrzo su ih uhvatili i prebacili u istražni zatvor u kom je roker proveo sedam dana. nakon ovog incidenta, usledilo je Borino izbacivanje iz gimnazije, ali je sud rešio da ga oslobodi pod   određenim uslovima.

- Bora je s roditeljima otišao iz Čačka kada je imao 17 godina, morao je jer smo obojica bili isterani iz gimnazije. Naime, da bi tada kupili savremene instrumente, nas dvojica smo ukrali novac u jednoj čačanskoj kući u Obilićevoj ulici. Kada smo nabavili gitare i čuveno pojačalo “Maršal” koje Bora često pominje, brzo su nas otkrili. Novac smo morali da vratimo, a sa školovanjem u Čačku smo se obojica pozdravili. Ja sam nastavio u Gornjem Milanovcu, a Bora se posle tog neviđenog skandala sa roditeljima Nerandžom i Đokom I sestrom Jelenom preselio u Beograd. Roditelji su nam bili ugledni ljudi, Borina majka je bila profesor književnosti, a otac stručnjak u vojnoj fabrici. I ako Bora danas u Čačku nema bližih rođaka, on zna da u rodnom gradu ima brojne prijatelje koji ga čekaju - ispričao je jednom prilikom dr Savić, inače njegov dobar prijatelj.

BloombergAdria.com

 

Roditelji su 1970. godine odlučili da se presele u Beograd kako bi svog sina sklonili od lošeg društva. 

Tada je rešio da upiše beogradsku gimnaziju, a potom i Pravni fakultet. Prošlo je dve godine, a Bora je shvatio da ta profesija nije za njega, pa je pokušao da upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Pošto nije primljen na glumu, upisao je pozorišnu organizaciju na FDU. Od tada je apsolvent. Bend "Riblja čorba" osnovan je 1978. godinem i smatra se jednim od najznačajnijih rok bendova s ovih prostora, a Bora je zbog provokativnih i društveno-orijentisanih tekstova postao jedan od najkontroverznijih muzičara u Jugoslaviji. Bora je u međuvremenu pisao tekstove i muziku za druge izvođeče. Poput Zdravka Čolića, Nede Ukraden, Maje Odžaklijevske, Viktorije, bendova Generacija 5, Poslednja igra leptira i druge.

(Kurir)