Izvor:Foto: Jutjub printskrin/Global News

Davno potopljeno selo izronilo iz jezera u Grčkoj

Izvor: Nportal`

07.09.2024.

10:35

POSLE skoro 50 godina, selo u Grčkoj koje je namerno potopljeno prilikom izgradnje brane za snabdevanje vodom Atine ponovo se pojavilo ispod vode.

- Što nivo vode više opada, više zgrada koje su bile potopljene onda ponovo isplivavaju na površinu. Ako ove zime ne bude kiše, problem će postati još veći - rekao je Apostolos Gerodimos, starešina sela koje su osnovali stanovnici potopljenog Kalija.

Procenjuje se da je 80 zgrada, uključujući crkvu i osnovnu školu, potopljeno posle izgradnje veštačkog jezera. Jezero je udaljeno oko 200 kilometara od Atine, a izgrađeno je krajem 1970-ih.

Iako se crkva u selu još ne vidi, zbog pada vodostaja naziru se obrisi kamene zgrade u kojoj je nekada bila škola, prenosi Buka.

Kostas Kucumbas, zamenik načelnika, kaže da je vodostaj ove godine opao za 40 metara i da je situacija sve gora.

Grčka je izložena nizu toplotnih talasa i smanjenoj količini kiše. Koncentracija žive u vodi dostigla je rekordne nivoe u junu, julu i avgustu.

S obzirom na dugogodišnju sušu, kompanija koja upravlja vodosnabdevanjem na području Atine najavljuje bolje upravljanje vodama i planira ulaganja u iznosu od 750 miliona evra.

(BizPortal)