Izvor:Foto: Novosti

POGLEDAJ DOM SVOJ ANĐELE: Pesma za Borin put u večnost

Izvor: M. Gogić

07.09.2024.

15:17

PRIJATELJI, porodica, kolege i obožavaoci, opraštaju se danas od legendarnog rokera i pesnika Bore Đorđevića u njegovom rodnom Čačku.

Porodica i brojni prijatelji, kolege i obožavaoci okupili su se na Gradskom groblju u Čačku da upute poslednji pozdrav proslavljenom muzičaru.

Veliki broj građana došao je da izjavi saučešće porodici.

Na groblju se skupio, kao što se moglo i očekivati, i veliki broj javnih ličnosti: Đorđe David, Radomir Mihajlović Točak, Veselin Šljivančanin, Vojislav Koštunica, Boško Obradović, Miša Mijatović, Gale Kerber, Peca Popović i mnogi drugi...

Hor Čačanske gimnazije tokom sahrane pevao je antologijski hit Riblje čorbe, "Pogledaj dom svoj, anđele", jednu od najznačajnijih pesama u istoriji naše rok muzike.

Pre sahrane, u Kulturnom centru održana je komemoracija posvećena slavnom pokojniku. Među prisutnima su pored porodice bile i Borine kolege.

Naravno, prisustvovali su njegovi saborci iz "Riblje čorbe", ali i Predrag Peca Popović, Žika Jelić, Daša iz "Legendi", Dejan Petrović, Nikola Selaković, Borin najbolji drug iz detinjstva Prvoslav Prle Savić, gradonačelnik Čačka Milun Todorović, Vlado Georgijev, otac Gerasim, Miroslav Ilić, harmonikaš Miša Mijatović, Milan Đurđević iz "Nevernih beba", Goran Šepa Gale iz "Kerbera"...

BloombergAdria.com

 

Govore su Borin u čast držale kolege iz "Riblje čorbe", gradonačelnik Čačka, Miroslav Ilić, Nikola Selaković, Daša iz "Legendi"...

Član grupe "Riblja čorba", Nikola Zorić, najavio je na komemoraciji da će novi album, još neobjavljen, koji nosi naziv "LJubav i smrt", biti premijerno publici predstavljen za Borin rođendan - 1. novembra.

Ministar kulture Nikola Selaković se u ime predsednika Aleksandra Vučića oprostio od Bore.

- Pripala mi je velika čast i dužnost da se u ime predsednika oprostim od legende. Bio je veći od života, istinski živeo ono što je pevao, a mi smo učili iz tih pesama. Rečima je slikao život onakav kakav jeste. Zauvek sa nama, uz svako svitanje iznad crkve Svetog Marka. Mnogo ljubavi je imao prema svom narodu, učio nas da živimo bolje. Vitez Sretenjskog orden, Čačanin, Beograđani, zvezdaš, Srbin... Naučiio nas je da prepoznamo lepotu u običnim danima - poručio je Selaković.