Izvor:Foto: ATA images

SPASIO VRSTU OD IZUMIRANJA Pingvin(33) eutanaziran u zoo-vrtu

Izvor: Tanjug

07.09.2024.

19:06

AFRIČKI pingvin Gridi star 33 godine eutanaziran je zbog zdravstvenih problema u zoološkom vrtu u Baltimoru u SAD, saopštio je vrt, navodeći da je Gridi, koji je imao više od 200 potomaka, pomogao da se njegova vrsta spasi od izumiranja.

Gridi je eutanaziran zbog problema u vezi sa starošću s obzirom na to da prosečni životni vek afričkih pingvina iznosi 18 godina, preneo je Gardijan.

On je sa svojom ženkom stigao u zoološki vrt 1992. godine i imali su 230 potomaka u pet generacija.

Partnerstvo ovog dvojca izdržalo je pet američkih predsedavanja, pandemiju Kovid-19, kao i bezbroj drugih značajnih događaja kako na domaćem tako i na međunarodnom planu.

- Bili su tako dobar par. Čvrst i pouzdan. A Gridi (pohlepan) stekao je nadimak demonstriranjem agresije kada je skupljao ribu, kao i materijal za gnežđenje od svojih kolega pingvina. Bio je neuhvatljiv - objasnila je kustoskinja i vođa programa za ptice Zoo vrta, DŽen Kotijan.

NJegova partnerka je ovim postala najstariji živi pingvin u ovom zoološkom vrtu, nakon smrti svog partnera Gridija.

- Ako pokaže interesovanje, zoo vrt će je upariti sa jednim mužjakom u koloniji. Ali je teško izgubiti životinju koja je tako dobrodošla u našem zoološkom vrtu već tri decenije. Ipak, svi smo ponosni na njegov doprinos - dodala je Kotijan, prenosi Gardijan.

Zoološki vrt u Baltimoru u Merilendu saopštio je da je dom najveće kolonije afričkih pingvina u Severnoj Americi koji potiču sa obala Namibije i Južne Afrike i da je uspešno odgajio više od 1.000 mladunaca te vrste.

Afrički pingvini su zaštićena vrsta.