Izvor:Foto: Shutterstock/Profimedia

Ovo su zvanično NAJPOPULARNIJA muška i ženska imena u Srbiji

Izvor: Nportal

07.09.2024.

22:45

Izbor imena za dete ponekad je izazovno za sve roditelje i svi ga biraju sa velikom pažnjom...

Snežana, Gordana, Mirjana, Milorad, Živojin, Zoran danas nisu tako česta imena u Srbiji - nije da ih nema, ali statistika kaže da se danas roditelji u našoj zemlji opredeljuju za malo drugačija imena, ali podjednako lepa i zvučna.

Izbor imena za dete ponekad je izazovno za sve roditelje i svi ga biraju sa velikom pažnjom.

Činjenica je da je svako lepo za sebe i većinom ima posebno značenje koje je važno mami i tati. Ipak, ukoliko postoje dileme kako biste dali svom detetu ime, onda možete da virnite u zvanične podatke najčešćih imenima u Srbiji za 2023. godinu, prema Republičkom zavodu za statistiku.

BloombergAdria.com

Koja su najpopularnija ženska, a koja muška imena?

Najpopularnije ime za devojčice je Sofija i grčkog je porekla - potiče od grčke reči Sophía, što znači mudrost, znanje, veština. Slede je Dunja i odnosi se ne samo na voće i simbol lepote i zdravlja, već i na "dobru slavu ili sud". Na trećem mestu po popularnosti se našla Mila i nosi značenje mile i drage osobe.

Što se tiče dečaka, Luka zauzima prvo mesto i takođe je ime grčkog porekla. Potiče od reči "luks", što znači svetlost, svetleći. Iza njega je Vasilije i smatra se da potiče od grčke reči koja u prevodu znači carski, kraljevski. Lazar je na trećem mesto i ime je hebrejskog porekla i označava "Bog je pomogao".

(RTS)