Izvor:Foto: Shutterstock

NEZDRAV DORUČAK: Koje namirnice NE treba jesti ujutru

Izvor: Nportal

08.09.2024.

11:29

KONZUMIRANJE slatkiša poput keksa ili kroasana uz doručak može da poveća rizik od razvoja ozbiljnih stanja kao što su bolesti srca ili dijabetes tipa 2, pokazalo je novo istraživanje, javlja Ekspres.

Studija, koju je sproveo Univerzitet Oksford, otkrila je da ove dve stavke, zajedno sa drugim poslasticama, ujutru mogu "tiho" da povećaju verovatnoću razvoja dva stanja, bolesti srca i dijabetes tipa 2, koji takođe mogu da povećaju rizik od srčanog i moždanog udara.

Do otkrića o štetnosti slatkiša uz doručak došlo se nakon što je grupa dobrovoljaca 24 dana imala ishranu bogatu zasićenim mastima. Među namirnicama koje su konzumirali bili su kolači, čokolada, kobasice te kroasani i keks, a učesnici su bili vagani i testirani pre i posle studije.

Posle završetka studije i predstavljanja rezultata voditelj istraživanja, doktorand Nikola Srnic rekao je da je studija pokazala kako "različite masti mogu imati drastično različite učinke na naše zdravlje u kratkom roku".

BloombergAdria.com

 

Nikola je za Tajms dodao "S druge strane, videli smo zaštitne učinke ako je osoba imala ishranu bogatu višestruko nezasićenim masnoćama".