Izvor:Foto: Beoinfo

PROMENE U GSP: Kontrolori u civilu jure švercere

Izvor: Nportal

10.09.2024.

16:17

U gradskom prevozu u Beogradu od skoro je moguće videti kontrolore u civilu. Građani su u prvi mah pomislili da je reč o prevari, ali se kasnije ispostavilo da je došlo do određenih promena...

Proteklih meseci je primećeno da građani sve manje plaćaju vožnju gradskim prevozom, pogotovo kada vide da u njihov autobus ne ulaze kontrolori.

Čelnici u komunalnoj policiji su odlučili da uvedu novo pravilo kako bi navelo sve putnike da uredno plaćaju karte - od početka nove školske godine Beograđani viđaju i kontrolore u civilu.

Darko Dujović, načelnik Komunalne milicije, rekao je da pored kontrolora u gradkom prevozu kontrolu obavljaju i komunalni milicioner prema Zakonu o komunalnoj miliciji.

- Komunalni milicionar ima mogućnost da radi i u civilnoj odeći po pisanom nalogu načelnika komunalne milicije i uz posedovanje službene legitimacije koju je dužan da pokaže prema zahtevu lica prema kome se postupa. Analizirajućići prethodni perod ono što smo primetili je da je određeni broj putnika koristio situaciju da kada iz vozila javnog gradskog prevoza ugleda uniformisanu patrolu na stanici tek onda pusti poruku i kupi vremensku kartu. Kako bi to predupredili i s druge strane bili fer prema putnicima koji na vreme izmiruju obaveze i uplaćuju mesečne karte, odlučili smo da početkom ove školske godine od 2. septembra promenimo način rada, iskoristimo zakonsku mogućnost i u civilu obavljamo poslove i primenjujemo ovlašćenja kako bi na neki način nešto što je izuzetak sprečili da postane pravilo - rekao je Dujović i dodao:

Kako da prepoznamo komunalnog milicionera u civilu

- Kontrolori imaju legitimacije koje nose oko vrata, dok komunalni milicioneri imaju službene legitimacije iz koje se crpe ovlašćenja. Ne može niko osim komunalnog milicionera da izda kaznu odnosno prekršajni nalog za neposedoivanje vozne isprave u vozilu javnog prevoza. Čak ne može ni kontrolor, on kada utvrdi nepravilnost, zatekne putnika bez vozne isprave, prosleđuje komunalnom milicionaru u tom trenutku izdaje nalog. Imamo aparate i štampače gde na licu mesta odštampamo prekršajni nalog tako da i neko ko bi hteo da glumi komunalnog milicionera ne bi uspeo bez svega ovoga što sam naveo.

- Septembar ćemo završiti radeći u civilu sa povećanim brojem kontrolora i komunalnih milicionera kako bi pokrili što više linija gradskog prevoza i na taj način stavili do znanja ljudima koji izbegavaju da plaćaju karte da će se izvesnost kažnjavanja povećati drastično. Kazna za vožnju je propisana u fiksnom iznosu od 5.000 dinara. Postoji zakonska mogućnost da se u roku od osam dana od momenta izdavanja plati polovina iznosa. Apelujem na građane da kupuje karte i bez stresa dolaze i odlaze na posao i koriste usluge javnog prevoza.

(TV Prva)