Izvor:Foto: Profimedia, Printskrin Jutjub Otac Predrag Popović

"Nemate pravo da prisvajate decu, niste rodili sebi slugu"

Izvor: Nportal

12.09.2024.

10:20

OTAC Predrag Popović jedan je od najaktuelnijih duhovnika čije propovedi se rado gledaju i dele na društvenim mrežama.

Ovom prilikom se osvrnuo na vaspitanje i odnos roditelja prema svojoj deci:

- Nema venčanja koje sam ja obavio, a da nisam održao baš tu besedu mladencima, upravo pozivajući se na staru indijansku poslovicu koja kaže da su deca gosti u našoj kući. Na nama je da ih obrazujemo, obučemo, vaspitamo, nahranimo i pustimo da idu dalje.

BloombergAdria.com

- Iz naše gordosti, i našeg egocentrizma, i naše nesposobnosti da se drugom biću poverimo i prepustimo u potpunosti, mi prisvajamo nešto, u stvari nekog za nešto, i od dece, koja su slobodne ličnosti, pravimo nekoga ko će nama da služi!

- Mnogo odraslih dolazi sa problemima sa roditeljima koji ih ucenjuju i govore: „Ti si pod mojim krovom, ja sam tebe hranio, ti ćeš mene kad ja ostarim…“ Pa čekaj, šta si ti rađao? Slugu?

- Znači, ni jedno dete ne treba da služi roditeljima iz moranja več iz ljubavi.

BloombergAdria.com

- Ja, recimo, imam fiću. I ja kad sam ga pravio kako sam već hteo, ja sam napravio da bude dvosed. I Pavle priđe i kaže: „A gde ćemo mi?“ Koji vi? Vi ćete da idete, da odrastete, ovo je za mene i za Ivanu. Vi ćete da vozite već svoje i drugo, kola za vas su oni tamo karavani, da vas potovarimo i da teramo.

- Deca moraju da znaju da ja i supruga postojimo i van njih. Da smo postojali i pre njih i da ćemo postojati i posle, dok oni budu bili u svojim porodicama. Tek onda će oni želeti zajednicu sa nama.“

(Still)