Izvor:N.Fifić/I. Marinković

BIO OGORČEN NA BALAŠEVIĆA: Kome je Bora posvetio pesme

Izvor: Nportal

13.09.2024.

12:29

FRONTMEN grupe "Riblja čorba", preminuo je posle nekoliko dana borbe za život. Ležao je u Kliničko- bolničkom centru u LJubljani, a zbog posledica bolesti pluća, lekari su morali da ga priključe na respirator.

Sahranjen je u rodnom Čačku 4. septembra. To je inače i bila njegova poslednja želja. O tekstovima koje je ostavio iza sebe, javnost uveliko priča i veruje se da će pričati još dugo.Često se polmiše kome je koju pesmu posvetio. 

Kome je Bora posvetio neke svoje pesme, otkrio je za "Kurir" novinar Dragan Jakovljević, koji je sa Borom bio nerazdvojan od mladosti: 

Ispričao je i priču o pesmi "Lutka sa naslovne strane", ali i pomenuo Borin odnos sa Đorđem Balaševićem:

- On je bio jako ogorčen na Balaševića, a Balašević nije mogao da podnese da je neko talentovaniji od njega. On je "Lutku sa naslovne strane" posvetio Biljani Nevajdi, a napisao je još dok je bio u grupi "Suncokret", ali niko nije imao ukusa i nisu hteli da mu objave pesmu. On je onda otišao u "Rani mraz" kod Balaševića, on ga je ismejao. On je onda meni rekao, sada ću početi i da pevam, i da sviram, i da komponujem, sve da radim sam, da budem producent.

BloombergAdria.com

 

Dragan je istakao da je Bora bio zaljubljive prirode, ali ne na onaj način kao u pesmama: 

- LJudi koji ga ne znaju su dobili pogrešan utisak o njemu. On je samo tri ili četiri ljubavnih pesmama napisao. Dve pesme o Biljani, jedna od njih je "Lutka sa naslovne strane", zatim "Ostani đubre do kraja" - rekao je i nastavio:

- On jeste bio zaljubljive prirode, kao što smo svi. Zbog devojke Maje Jovanović je Bora krenuo u toalet u Šumatovac da plače, a uopšte nije bio plačljive prirode, bio je veliki šmeker. On je bio jako uspešan kod devojaka. NJega su startovale devojke neprestano. Voleo je on sve te devojke, ali je malo preuveličavao to, jer kao pesnik je morao da piše na taj način.

BloombergAdria.com

 

Otkrio je i kome je pesma "Dva dinara" druže posvećena i kako je nastala: 

- Stihovi pesme "Dva dinara druže" su posvećeni meni. Sedeli smo i dosta smo popili, već je bio fajront. Pošto je Bora dosta pio, morao je često da ide u toalet. Mi smo imali naviku da dajemo konobarima velike bakšiše, ali nikada nismo plaćali WC, nego smo bežali. On ode u WC, vraća se i kaže mi da mu dam dva dinara, jer žena koja naplaćuje ovog puta nije htela da ga pusti - rekao je, i dodao:

- On u pesmi kaže "štedeli smo za stan", on nije štedeo sa devojkama, već sa mnom. Bora mi je pročitao stihove "socijalni slučaj na vratima wc-a, dva dinara druže...", i rekao da sam mu sačuvao dostojanstvo. On je svaku svoju pesmu nekome posvetio.