Izvor:Foto: TV Prva printskrin

"EMBRIONI SU MOJI"Srpkinji branili da rodi dete pokojnog muža

Izvor: Nportal

13.09.2024.

14:44

"POTVRDILI su prvostepenu presudu koju je doneo Osnovni sud u Leskovcu da ja imam pravo da koristim naše zajedničke embrione, da mogu sama da nastavim započetu proceduru ovde u Srbiji, da mi ne trebaju dodatne saglasnosti, testament", rekla je Tijana Prizrenac

Tijana Prizrenac je nakon višegodišnje borbe za zamrznute embrione, nakon smrti supruga, napokon dobila svoju bitku! Viši sud u Nišu doneo je presudu u njenu korist, tačnije da embrioni pripadaju njoj i da može da je ih iskoristi u Srbiji.

Ona se oglasila na svom X nalogu i otkrila da su embrioni napokon njeni.

- LJudi, završila sam "šetnju" po sudovima, embrioni su moji - napisala je ona.

U izjavi za Euronews Tijana je istakla da je Viši sud u Nišu potvrdio prvostepenu presudu koju je doneo Osnovni sud u Leskovcu.

- Potvrdili su prvostepenu presudu koju je doneo Osnovni sud u Leskovcu da ja imam pravo da koristim naše zajedničke embrione, da mogu sama da nastavim započetu proceduru ovde u Srbiji, da mi ne trebaju dodatne saglasnosti, testament - rekla je Prizrenac.

Tijana nije jedina koja se poslednjih nekoliko godina bori za zamrznute embrione. NJenu sudbinu deli još najmanje tridesetak žena. Kamen spoticanja za njih bio je Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji (BMPO) koji kaže da je za korišćenje zamrznutih embriona potrebna saglasnost oba parnera. U ovom slučaju bila je potrebna saglasnost supruga. Takođe, u članu 41, stoji da se u procesu VTO mogu koristiti samo embrioni živih davalaca.

Jedina opcija da sačuvaju embriona bila je da uđu u sudski postupak i tako se bore. Ključni momenat bila je presuda Višeg suda u Beogradu u korist Ane Mladenović Marković u februaru ove godine, da zamrznuti embrioni pripadaju njoj. Ta presuda ušla je u sudsku praksu, što znači da sve žene koje se na sudu bore, ili planiraju da uđu u sudski postupak, mogu da očekuju takav ishod.

Pet godina borbe

Podsetimo, Tijana Prizrenac se za svoje embrione borila otkad joj je muž preminuo od raka 2019. godine. Ona je želela da embrioni ostanu ovde, u Srbiji.

- Ja tražim da moja klinika sprovede postupak do kraja, u Srbiji. Želim da ovde bude izvršen i embriotransfer. A ukoliko ne bude sluha za izmene i dopune zakona, posle ove presude, svi ćemo, od sada pa ubuduće, koristiti ovu sudsku praksu, odnosno pobedu - kazala je ranije Tijana.

Uprkos tome što je njen suprug u testamentu ostavio genetski materijal, Tijana ni tako ne može da dobije svoje embrione.

- Moj suprug je bio onkološki pacijent. Iznenada je dobio leukemiju koja ga je ubila kroz 20 dana, umro je pre embriotransfera. Klinika je znala za njegovu istoriju bolesti. Zahvaljujući suprugu, napravili smo testament gde se on izjašnjava da mi ostavlja genetski materijal, da mogu da nastavim dalje sa tim. Svesna sam gde živim i kako se sporo odvijaju stvari, ali ja imam rok do sledeće godine da nešto uradim. Mi u Zakonu imamo vremensku odredbu od pet godina čuvanja embriona. Ovo traje već četiri godine, što više pričam o tome, sve više shvatam da je ovo trauma za mene - iskrena je Tijana.

(Euronews)