Izvor:Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

Film o gej partizanima HRV kandidat za Oskara, igraju i Srbi

Izvor: Nportal

13.09.2024.

16:03

FILM prati četvoricu prijatelja koji su se pridružili partizanima tokom Drugog svetskog rata, a zatim ih upoznali šesnaest godina kasnije kao filmske stvaraoce koji kritikuju društvo za koje su se borili.

Film "Lepo veče, lep dan" scenaristkinje i rediteljke Ivone Juke biće hrvatski kandidat za najprestižniju nagradu Oskar.

Ovo ostvarenje takmičiće se u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma, saopštilo je Hrvatsko društvo Filmski radnici, a prenosi Gloria.hr.

Informbiro, Goli otok i zabranjena ljubav

Radnja filma smeštena je u pedesete godine 20. veka, bavi se borbom filmskih stvaralaca za slobodu govora u Jugoslaviji i kao takav donosi priču o slobodi i ljudima koji su se borili za svoju zemlju, ali doživeli izdaju.

Film prati četvoricu prijatelja koji su se pridružili partizanima tokom Drugog svetskog rata, a zatim ih upoznali šesnaest godina kasnije kao filmske stvaraoce koji kritikuju društvo za koje su se borili.

NJihova sloboda i seksualnost postaju glavna meta stranke koja pokušava da sabotira njihov rad.

- Ovo je priča o slobodi, o ljudima koji su se usudili da požele bolje društvo, koji su se borili za svoju zemlju, ali doživljavaju izdaju - rekla je rediteljka i istakla da joj je velika čast i odgovornost što je kandidat za Oskara.

Za istu nagradu već se borila sa filmom "Ti mene nosiš“, koji je bio kandidat crnogorske kinematografije 2015. godine.

U podeli su i glumci iz Srbije:

Glavne uloge tumače Emir Hadžihafizbegović, Dado Ćosić, Slaven Došlo, Đorđe Galić i Elmir Krivalić.

(Kurir)