Izvor:Foto: Shutterstock

TRIK ZLATA VREDAN: Evo kako da skuvate jaja bez pucanja

Izvor: Nportal

13.09.2024.

19:04

PONEKAD je kuvanje jaja pravo umeće.

Ako ste se do sada pitali kada treba da stavite jaja u ključalu vodu, napokon imate pravi ispravan odgovor, pa će vam ovi saveti biti značajni.

Sve zavisi od temperature

Mnogi ljudi su navikli da kuvaju jaja stavljajući ih u hladnu vodu. Međutim, ovaj metod nije uvek najbolji.

Izbor temperature vode zavisi od toga gde i na kojoj temperaturi su jaja čuvana. Ako su bila u frižideru, preporučuje se da ih stavite u hladnu vodu. Nagla promena temperature može izazvati pucanje ljuske, jer najvažnije je u kakvu vodu ih stavljate, a uz jedan trik lako ćete ih oljuštiti. Ako su se jaja malo zagrejala, na primer, bila su sat vremena na sobnoj temperaturi, mogu se staviti u ključalu vodu.

BloombergAdria.com

 

Zašto jaja pucaju?

Sa oštrim padom temperature, protein, koji se nalazi u blizini ljuske, brzo se zagreva i širi. Pošto ljuska jajeta nije elastična, ne može da se istegne i samim time puca.

Kako izbeći pucanje jaja?

Ne ubacujte jaja iz frižidera u vrelu vodu.

Počnite da kuvate u hladnoj vodi.

Dodajte malo soli u vodu.

BloombergAdria.com

 

Zapamtite da je optimalno vreme kuvanja da biste dobili meko kuvana jaja 3-4 minuta, za omlet 4-5 minuta, za tvrdo kuvana jaja 7-10 minuta. Takođe, da biste lakše očistili jaja, nakon kuvanja možete ih staviti u hladnu vodu na nekoliko minuta. 

BONUS VIDEO:

(Informer)