TRIK ZLATA VREDAN: Evo kako da skuvate jaja bez pucanja
13.09.2024.
19:04
PONEKAD je kuvanje jaja pravo umeće.
Ako ste se do sada pitali kada treba da stavite jaja u ključalu vodu, napokon imate pravi ispravan odgovor, pa će vam ovi saveti biti značajni.
Sve zavisi od temperature
Mnogi ljudi su navikli da kuvaju jaja stavljajući ih u hladnu vodu. Međutim, ovaj metod nije uvek najbolji.
Izbor temperature vode zavisi od toga gde i na kojoj temperaturi su jaja čuvana. Ako su bila u frižideru, preporučuje se da ih stavite u hladnu vodu. Nagla promena temperature može izazvati pucanje ljuske, jer najvažnije je u kakvu vodu ih stavljate, a uz jedan trik lako ćete ih oljuštiti. Ako su se jaja malo zagrejala, na primer, bila su sat vremena na sobnoj temperaturi, mogu se staviti u ključalu vodu.
Zašto jaja pucaju?
Sa oštrim padom temperature, protein, koji se nalazi u blizini ljuske, brzo se zagreva i širi. Pošto ljuska jajeta nije elastična, ne može da se istegne i samim time puca.
Kako izbeći pucanje jaja?
Ne ubacujte jaja iz frižidera u vrelu vodu.
Počnite da kuvate u hladnoj vodi.
Dodajte malo soli u vodu.
Zapamtite da je optimalno vreme kuvanja da biste dobili meko kuvana jaja 3-4 minuta, za omlet 4-5 minuta, za tvrdo kuvana jaja 7-10 minuta. Takođe, da biste lakše očistili jaja, nakon kuvanja možete ih staviti u hladnu vodu na nekoliko minuta.
BONUS VIDEO:
(Informer)